UE cumpără avioane de stingere a incendiilor forestiere pe măsură ce crizele climatice se intensifică

UE cumpără avioane

Șeful Uniunii Europene pentru managementul crizelor a declarat pentru Reuters că blocul este în discuții cu producătorii pentru a cumpăra avioane de stingere a incendiilor pentru a contracara amenințarea tot mai mare a incendiilor puternice, cum ar fi cele care devastează sudul Europei.

Resursele de urgență ale UE includ în prezent coordonarea și finanțarea desfășurării a 12 avioane și elicoptere de stingere a incendiilor asamblate de țările UE. Comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că, în așteptarea unei creșteri a cererilor de urgență din cauza schimbărilor climatice, UE intenționează să investească în avioane de răspuns la criză.

„Aceste avioane vor fi achiziționate din punct de vedere tehnic de statele membre, dar vor fi finanțate 100% de Uniunea Europeană”, a spus Linargic.

Mii de pompieri din sudul Europei se luptă luni cu sute de incendii în țări precum Portugalia, Spania și Franța, pe fondul unui val de căldură sever, care a provocat sute de morți.

Și, pe măsură ce schimbările climatice cresc valurile de căldură și condițiile uscate, incendiile se pot răspândi mai repede și ar putea arde mai mult, odată ce se aprind, mai multe țări solicită ajutor de urgență la incendiu.

Uniunea Europeană a primit deja cinci cereri de asistență în acest an. Având în vedere că Marea Mediterană nu se află încă în mijlocul sezonului obișnuit al incendiilor iunie-septembrie, Lenarcic a spus că Europa se confruntă cu o vară grea. Uniunea Europeană a primit anul trecut nouă cereri de asistență.

Uniunea Europeană a trimis luna aceasta avioane de stingere a incendiilor în țări precum Portugalia, Franța și Slovenia, folosind un grup de avioane din țări precum Croația, Franța și Spania. De asemenea, a trimis 200 de pompieri europeni în Grecia pentru a sprijini echipele locale.

Coșmar de foc în Rethymno – În bătălia cu flăcările forțe puternice