Uniunea Europeana

Creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu amenință o nouă criză energetică în Europa

Europa este martora temerilor tot mai mari de o nouă criză energetică, cu tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu, care ar putea duce la perturbări grave pe piața mondială a petrolului. Se preconizează că această criză va afecta negativ economiile fragile europene, în special după creșterea prețurilor globale la energie și transport, pe fondul posibilității de a izbucni un conflict cuprinzător în regiune care produce o treime din petrolul mondial.

Posibilitatea tot mai mare de agravare a situației în Orientul Mijlociu întărește temerile de perturbare a lanțurilor globale de aprovizionare și de creșterea prețurilor la energie și alimente, ceea ce va exacerba ratele inflației și va slăbi creșterea economică în Europa. Țările europene care depind în mare măsură de importurile de energie se pot confrunta cu repercusiuni economice grave, în special Grecia, care suferă deja de provocări economice.

Analiştii se aşteaptă ca orice atac israelian asupra instalaţiilor energetice iraniene ar putea ridica preţul barilului de petrol la 100 de dolari, deoarece Iranul contribuie cu 4% din livrările globale. În acest context, țițeiul Brent a înregistrat o creștere de 5% joia trecută, după declarațiile președintelui american Joe Biden privind discutarea sprijinului pentru posibilele atacuri israeliene asupra Iranului.

Cel mai rău scenariu este un răspuns iranian prin închiderea strâmtorii Hormuz, prin care trec 20% din livrările globale de petrol. O astfel de măsură va duce la un blocaj al aprovizionării și la o creștere fără precedent a prețurilor, ceea ce va agrava criza energetică așteptată și va crește presiunea economică asupra Europei.