Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană pun capăt măsurilor de subvenționare a energiei electrice și a energiei pentru cetățeni
Comisia Europeană și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au cerut guvernelor UE să oprească măsurile de subvenție a energiei pentru cetățeni.
Vorbind luni la o audiere a Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat:
„Pe măsură ce criza energetică se estompează, guvernele ar trebui să anuleze imediat și într-o manieră concertată măsurile de sprijin aferente pentru a evita creșterea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, care ar putea necesita un răspuns mai puternic de politică monetară”.
Ea a adăugat: „Banca Centrală Europeană salută recomandarea Comisiei Europene către statele membre de a reduce măsurile fiscale luate ca răspuns la șocul prețului energiei din 2023”, adăugând în același timp că „cererea internă, în special consumul, rămâne slabă”.
Comisia Europeană a declarat luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de prețurile mari la energie, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea piețelor europene de energie.
La sfârșitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de țări, se afla în mijlocul unei crize energetice severe alimentată de invazia rusă a Ucrainei, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, subvenții și sprijin pentru a face față crizei. .
Ea a adăugat că prețurile la energie electrică au scăzut acum la mai puțin de 80 de euro/MWh și că prețurile la gaze nu numai că au scăzut, ci s-au și stabilizat, până la punctul în care creșterile de preț la energie electrică observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puțin probabil să apară în viitorul apropiat. iarnă.”
Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgență au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen lung în proiectarea pieței de energie electrică.
Propunerile sunt menite să încerce să crească utilizarea contractelor de energie fixă, să protejeze consumatorii de creșterea prețurilor și să accelereze tranziția la energia regenerabilă, a raportat Reuters.