Începând de astăzi, permisele electronice sunt obligatorii pentru intrarea în Marea Britanie.
Marea Britanie a impus o cerință de autorizare electronică de călătorie (ETA) pentru călătorii care sosesc din țări europene, începând de miercuri, într-o mișcare menită să consolideze securitatea graniței britanice, au anunțat autoritățile.
Această măsură vine după ce a fost implementată în ianuarie anul trecut pentru cetățenii a aproximativ 50 de țări, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia, înainte de a fi extinsă pentru a include 30 de țări europene, inclusiv Grecia. Călătorii din aceste țări trebuie să obțină acum permisiunea înainte de a intra în Regatul Unit.
Procesul de aplicare și cerințele de permis:
cei care doresc să călătorească în Regatul Unit trebuie să completeze o cerere online prin intermediul site-ului web al guvernului britanic sau prin intermediul aplicației ETA din Regatul Unit, unde trebuie să introducă detaliile de identitate și să răspundă la un set de întrebări de securitate. Autoritățile britanice sfătuiesc călătorii să finalizeze procesul de autorizare cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de călătorie, pentru a preveni orice solicitări suplimentare.
Potrivit Ministerului de Interne din Regatul Unit, completarea cererii durează mai puțin de zece minute, iar permisul este legat digital de pașaport și eliberat în câteva minute.
Costul unui ETA este în prezent de 10 lire sterline (12 euro), dar din 9 aprilie costul va crește la 16 lire sterline (19 euro). Documentul rămâne valabil doi ani, permițând deținătorilor să rămână în Marea Britanie până la șase luni per vizită, cu călătorii nelimitate în perioada de valabilitate. Cu toate acestea, schimbarea pașaportului necesită un nou permis.
Pasagerii care tranzitează prin Marea Britanie trebuie, de asemenea, să obțină permisiunea, cu excepția pasagerilor care tranzitează prin anumite aeroporturi, precum Heathrow și Manchester, unde nu sunt supuși controalelor de securitate.
- Scutiri de la eTA
- cu excepția Irlandei, toți cetățenii UE, inclusiv minorii, trebuie să obțină o eTA, cu excepția cazului în care au o viză pentru scopuri precum studii sau muncă. Acest sistem este similar cu sistemul ESTA al SUA, în timp ce Uniunea Europeană intenționează să adopte un sistem ETIAS similar până în 2026.
Într-o declarație, Phil Douglas, directorul general al Forței de frontieră din Regatul Unit, a explicat că va exista o perioadă de tranziție care va dura până în septembrie sau octombrie, timp în care se va manifesta o oarecare flexibilitate în implementare.
Cu toate acestea, el a confirmat că, după încheierea acestei perioade, nimeni nu va avea voie să călătorească în Marea Britanie fără ETA.
Această măsură face parte din planul guvernului britanic de a digitaliza managementul frontierelor și de a spori securitatea în conformitate cu tendințele globale în acest domeniu.