Ministrul grec de externe solicită Europei să găzduiască copiii din Gaza afectați de război
Rezumatul știrilor
Ministrul grec de externe George Gerapetritis a cerut Europei să primească copiii traumatizați de războiul din Gaza, subliniind că Uniunea Europeană trebuie să adopte o atitudine umanitară față de această tragedie. Declarațiile sale au venit în timpul discuțiilor cu prim-ministrul palestinian, deoarece Gerapetritis caută să găsească parteneri pentru acest proiect umanitar.
Detalii despre știri
ATENA (Reuters) – Ministrul grec de externe George Gerapetritis a cerut miercuri Europei să-și asume responsabilitatea umanitară și să găzduiască copiii afectați de războiul din Gaza, subliniind necesitatea de a lua măsuri concrete pentru a sprijini acești copii în lumina conflictului care continuă.
În declarațiile sale către Reuters, Gerapetritis a subliniat că Europa trebuie să fie un refugiu sigur pentru copiii care suferă de răni și traume psihologice ca urmare a războiului. Ministrul grec a explicat că caută sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană pentru realizarea acestui proiect umanitar, dezvăluind că a discutat ideea cu premierul palestinian Muhammad Mustafa în această săptămână.
„Trebuie să confruntăm foarte clar această tragedie”, a spus Gerapetritis, „Europa trebuie să fie deschisă răniților din Gaza și, de asemenea, copiilor care se confruntă acum cu foametea sau alte tipuri de riscuri.
Ministrul grec a menționat că alegerea Greciei ca membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru perioada 2025-2026 îi sporește credibilitatea ca intermediar de pace datorită relațiilor sale istorice cu lumea arabă. Deși numărul copiilor care pot fi primiți în Grecia sau Uniunea Europeană nu a fost determinat, Gerapetritis a explicat că problema este în discuție cu autoritățile palestiniene.
Gerapetritis a subliniat că această inițiativă se încadrează la rubrica asistenței umanitare și nu este legată de migrația regulată, care este considerată o problemă sensibilă din punct de vedere politic în Europa, mai ales în lumina ascensiunii extremei drepte.
„Acesta este un apel clar la asistență umanitară. Nu vorbim aici despre migranți economici sau alte tipuri de migrație ilegală”, a spus ministrul.
La un alt nivel, Grecia a condamnat atacul lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie și a cerut încetarea atacului terestră și aerian israelian asupra Gaza, care a avut ca rezultat uciderea a peste 35.000 de oameni și nivelarea orașelor întregi până la pământ. , conform autorităților palestiniene.
Gerapetritis a adăugat că Organizația Mondială a Sănătății a raportat că mulți din Gaza se confruntă cu condiții asemănătoare foametei și că peste 8.000 de copii sub vârsta de cinci ani suferă de malnutriție acută, pe lângă impactul psihologic enorm al războiului asupra copiilor.
Ministrul și-a încheiat declarațiile menționând că a vorbit cu prim-miniștrii palestinian și israelian despre modalități de a realiza pacea și de a reconstrui Gaza, subliniind necesitatea de a începe să discutăm aceste planuri fără a aștepta sfârșitul războiului, spunând: „Va fi un proiect gigant și trebuie să-l dezvoltăm cât mai curând posibil.
Gerapetritis a subliniat că încetarea focului din Gaza va contribui, de asemenea, la reducerea atacurilor lansate de houthii susținuți de Iran asupra navelor din Marea Roșie, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra sectorului naval grecesc. El a adăugat: „Sunt relativ optimist că, pe lângă încetarea focului pe care sperăm să o atingem în viitorul foarte apropiat, situația din Marea Roșie va deveni mult mai bună.”