Grecia este printre primele trei locuri în apele plajelor de „excelent”
Grecia este printre primele trei locuri
Grecia se clasează printre primele zece țări din Uniunea Europeană, în special țara terță, în ceea ce privește calitatea apei de scăldat, potrivit raportului anual al Agenției Europene de Mediu (AEE).
După cum arată raportul, calitatea apei pentru scăldat în Europa s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele decenii, aproape 85% dintre situri fiind acum evaluate drept „excelent”.
Raportul anual a acoperit aproape 22.000 de puncte de înot acoperite și de coastă din statele membre UE, Albania și Elveția în 2021.
Regatul Unit, după ce a părăsit Uniunea Europeană, a ratat raportul pentru prima dată.
Austria, renumită pentru numeroasele sale lacuri frumoase, inclusiv apele alpine ale Achensee din Tirol și Weissensee de smarald din Carintia, se află în fruntea listei cu 97,7% din apele sale excelente.
În spatele listei cu primele 10 țări, se află patru locuri preferate de vacanță în Marea Mediterană: Malta, Grecia, Croația și Cipru.
Danemarca și Germania sunt celelalte două țări în care nouă din 10 au cel mai mare scor.
Portugalia ocupă locul zece cu 88,5%, în timp ce Italia (87,9%) și Spania (87,4%) ocupă locurile 12 și, respectiv, 13.
Centru turistic al turismului, Franța ocupă cel mai jos clasament cu 75,7%, în timp ce Polonia s-a clasat pe cel mai jos cu doar 44,5%, după Slovacia cu 50% și Ungaria cu 60,2%.
Evaluarea a fost pregătită de Spațiul Economic European în cooperare cu Comisia Europeană.
Autoritățile locale și naționale au prelevat probe de apă în timpul sezonului de scăldat și le-au analizat pentru bacterii care indică contaminarea din canalizare și animale.
Apa a fost apoi apreciată drept „excelentă”, „bună”, „adecvată” sau „slabă”, conform standardelor UE.
Înotul în apă clasificată drept „săracă” poate duce la îmbolnăvire; Dacă apa este înghițită, înotătorii pot prezenta dureri de stomac sau diaree.
Franța a avut un total de 99 de averse clasificate drept „sărace”, ceea ce înseamnă că a fost nevoită să închidă tot sezonul de scăldat următor, luând măsuri pentru reducerea poluării și eliminarea riscurilor pentru sănătate.
Site-urile calificate „rău” timp de cinci ani consecutiv trebuie să fie definitiv închise, iar acest lucru s-a întâmplat în 31 de bazine din Italia, opt în Franța și două în Olanda.
Această regulă face parte din Directiva privind apa pentru scăldat, care a fost adoptată în 2006 și a dus la creșterea proporției de situri excepționale de atunci. Calitatea apei în UE este în general considerată înaltă, standardele minime de calitate a apei fiind îndeplinite în 95,2% din toate siturile evaluate.
Cele mai curate ape pentru înot din Europa sunt:
Austria (97,7%)
Malta (96,6%)
Grecia (95,8%)
Croația (95,7%)
Cipru (93,3%)
Danemarca (91,9%)
Germania (90,4%
Bulgaria (89,8%)
Lituania (89,2%)
Portugalia (88,5%)