Grecia este cel mai mare donator de sânge din Europa (infografic)
Donările de sânge sunt necesare pentru toate tipurile de proceduri
Sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății este „Dă sânge, dă plasmă, împărtășește viața, împărtășește des”, subliniind importanța de a da sânge sau plasmă în mod regulat pentru a crea o aprovizionare sigură și durabilă de sânge și produse din sânge, astfel încât pacienții de pretutindeni poate primi tratamente în timp util – adesea salvatoare.
Donările de sânge sunt necesare pentru tot felul de proceduri, de la salvarea celor care au suferit accidente până la mamele și bebelușii lor în caz de deficiență de fier și chiar până la bolnavii terminali, oferindu-le o calitate mai bună a vieții în ultimele lor luni. Sângele și trombocitele nu pot fi fabricate și astfel sistemele de sănătate din întreaga lume depind de donatori voluntari.
Anul trecut, atât Statele Unite, cât și Regatul Unit au emis avertismente privind rezervele scăzute de sânge. În ianuarie, Crucea Roșie Americană și-a declarat prima criză națională de deficit de sânge în urma complicațiilor generate de pandemia de Covid-19. Apoi, între octombrie și noiembrie 2022, serviciul NHS de sânge și transplant din Marea Britanie a emis o „alertă chihlimbar”, cerând spitalelor să pună în aplicare planuri de management pentru a proteja stocurile de sânge, inclusiv respingerea unor proceduri neurgente. NHSBT a spus că deficitul din Marea Britanie se datorează parțial lipsei de personal care să aibă grijă de persoanele care dau sânge.
Având în vedere acest lucru, ne-am gândit să aruncăm o privire asupra modului în care modelele de donare variază în diferite țări, folosind datele de pe portalul Alianței Europene a Sângelui. Aici, am luat în calcul numărul de donații acordate pentru fiecare țară listată, precum și dimensiunea populației pentru a calcula cifra pe cap de locuitor, pentru a crea un index pentru comparație.
În timp ce țările cu populație mai mare au un număr mare de donații de sânge în termeni absoluți, Italia (care are o populație de 59,6 milioane de locuitori) fiind pe primul loc cu 3 milioane de donații, urmată de Franța cu 2,8 milioane de donații (și 67 de milioane de locuitori) și Germania cu 2,4 milioane. milioane de donații (și o populație de 82,2 milioane), când vine vorba de per capita, Grecia urcă în fruntea clasamentului cu 0,053 donații de sânge per persoană (sau aproape o donație la 19 persoane). Regatul Unit ocupă locul patru pentru numărul absolut de donații, la 1,7 milioane, dar ocupă locul 24 din cele 26 de țări pentru per capita, cu 0,026 (sau aproximativ 1 donație la 38 de persoane).
Aceste diferențe provin probabil din mai mulți factori, de la faptul dacă o țară are un număr mare de centre organizate de transfuzii de sânge (făcând accesul mai ușor pentru mai mulți oameni să doneze) până la eficacitatea campaniilor de sănătate publică. În unele țări, conștientizarea culturală și atitudinile de sprijin comunitar ar putea juca, de asemenea, un rol.
La scară globală, există diferențe mult mai mari în ceea ce privește aprovizionarea. Potrivit OMS, în multe țări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând totodată calitatea și siguranța acestuia. Din cele 118,5 milioane de donații de sânge date anual la nivel global, 40% sunt colectate în țări cu venituri mari, care găzduiesc doar 16% din populația lumii.