Furtuna „Boris” lovește Europa Centrală: 15 morți și distrugeri pe scară largă în cele mai grave inundații din ultimii 20 de ani
Europa Centrală – Furtuna violentă „Boris” a cuprins mai multe țări din Europa Centrală, provocând inundații catastrofale, cele mai grave din ultimele două decenii. Furtuna s-a soldat cu moartea a cel puțin 15 persoane, prăbușirea barajelor și o întrerupere pe scară largă a serviciilor de electricitate și apă.
Furtuna puternică „Boris”, care a lovit mai multe țări din Europa Centrală, a provocat moartea a cel puțin 15 persoane și a distrus infrastructura, făcându-l cel mai grav dezastru climatic care a lovit regiunea în două decenii. Austria, Cehia, România, Polonia și Ungaria au fost grav afectate de inundațiile și alunecările de teren cauzate de furtună.
În România s-a înregistrat cel mai mare număr de decese, 7 persoane fiind decedate. Polonia a raportat și moartea a 4 persoane, în timp ce autoritățile din Austria au anunțat moartea a două persoane. La rândul său, Cehia a confirmat decesul unei persoane, alte 7 dispărute, în timp ce operațiunile de căutare și salvare continuă.
Furtuna a provocat până acum prăbușirea a 12 baraje, ducând la evacuarea a mii de locuitori din zonele lor afectate. Mai multe zone au fost martore la o întrerupere a serviciilor de electricitate și apă, în special în statul Austria Inferioară.
Autoritățile din Republica Cehă au evacuat rapid aproximativ 12.000 de persoane din zonele cele mai afectate, după ce inundațiile au întrerupt curentul electric la aproximativ 250.000 de case la începutul săptămânii. Traficul feroviar între Cehia și Polonia s-a oprit și din cauza pagubelor provocate de furtună, potrivit Agenției de presă poloneză.
În Polonia, guvernul a închis 420 de școli în patru zone afectate de inundații, iar țara se pregătește să facă față unui al doilea val de inundații așteptat în zilele următoare. Austria, la rândul ei, a consolidat măsurile de urgență în pregătirea pentru noile inundații așteptate.
Ungaria și-a anunțat pregătirile pentru o intervenție de urgență, deoarece guvernul a confirmat disponibilitatea a 120.000 de soldați de a oferi asistență atunci când este nevoie.
Eforturile de ajutor continuă în toate țările afectate, deoarece școlile au fost închise și forțele guvernamentale și resursele au fost mobilizate pentru a evacua populația afectată și pentru a oferi ajutor umanitar urgent în zonele afectate.