O operație unică – rinichiul unui porc, care a fost transplantat într-un om în urmă cu o lună, funcționează corect

Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Alabama au efectuat o operație cu succes: ambii rinichi ai unui pacient care avea nevoie de un transplant de rinichi au fost înlocuiți cu rinichi de porc modificați genetic.

Chirurgii au efectuat un experiment pe corpul lui Maurice Miller, care a murit brusc la vârsta de 57 de ani. Pacientul a fost diagnosticat cu moarte cerebrală înainte de transplant, după care familia sa a permis oamenilor de știință să folosească corpul lui Miller pentru cercetări medicale.

Operația de transplant a avut succes, organele donatoare nu au fost respinse de organism și au funcționat normal – au produs urină și au curățat organismul de deșeurile toxice.

Trebuie remarcat faptul că aceasta este cea mai lungă perioadă în care rinichiul unui porc a funcționat corect în corpul uman. Cercetătorii plănuiesc să continue monitorizarea funcției rinichiului transplantat încă o lună.

Operația unică este descrisă în detaliu într-un articol publicat pe 16 august în revista științifică JAMA Surgery. Succesul său a dat speranță zeci de mii de pacienți care așteptau un transplant.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că cererea de organe donatoare din întreaga lume depășește semnificativ oferta. În Statele Unite, doi din cinci pacienți care așteaptă un transplant nu reușesc să primească un organ de la un donator adecvat și mor în termen de cinci ani de la diagnostic.

Pentru a preveni ca organismul pacientului să respingă organul donator ca străin după o astfel de operație, rinichii de porc pentru transplant sunt special cultivați prin metoda adaptării genetice.

În lanțul lor ADN, oamenii de știință găsesc și „dezactivează” patru gene de porc (GTKO, CMAH, B4GALNT2, GHR), după care îl completează cu șase gene umane (CD46, CD55, CD47, THBD, PROCR, HMOX1).

De data aceasta, medicii au reușit nu doar să păstreze organul donator, ci și să se asigure că acesta funcționează normal și își îndeplinește toate funcțiile.

Share the news with your friends