UE: Summit extraordinar de joi privind criza din Ucraina

UE Summit extraordinar de joi

Un summit extraordinar al liderilor UE va avea loc joi pe tema crizei din Ucraina .

Liderii Uniunii Europene vor discuta următorii pași în chestiunea mișcărilor Ucrainei și Rusiei. Summitul va avea loc în direct la Bruxelles.
Consiliul European va avea loc la ora 21.00, ora Greciei, după cum a scris pe Twitter reprezentantul lui Charles Michel, Bared Leeds.

„Folosirea forței și a constrângerii pentru a schimba granițele nu are loc în secolul 21”, a spus Michel într-o scrisoare adresată liderilor UE care a convocat summitul.

„Este important să rămânem uniți și hotărâți și să ne determinăm împreună acțiunile colective”, se spune în scrisoare, referindu-se la „mișcările agresive” ale Rusiei care încalcă dreptul internațional și integritatea și suveranitatea teritorială, subminând în același timp securitatea Europei. .”

La summit, conform scrisorii lui Michel, liderii vor discuta despre următoarele:

„Cele mai recente evoluții, modul în care protejăm ordinea internațională bazată pe reguli, cum tratăm Rusia, în special tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale, cum vom sprijini în continuare Ucraina și poporul său”.
Mitsotakis: Voi cere măsuri extraordinare de sprijin pentru consumatori la următorul Summit
Premierul Kyriakos Mitsotakis, însoțit de o delegație guvernamentală, a efectuat prima sa vizită oficială în România.

Premierul a purtat discuții cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă, în timp ce a fost primit de președintele țării, Klaus Iohannis.

În cadrul întâlnirii dintre premier și omologul său român, a fost confirmată dorința reciprocă a celor două părți de a moderniza și consolida în continuare relațiile bilaterale și cooperarea bilaterală, în special în domeniile economiei, comerțului, energiei, turismului și apărării.

Cei doi prim-miniștri au discutat și probleme de coordonare și cooperare, în special în sectorul energetic și în contextul cooperării tripartite Grecia-România-Bulgaria, care devine astăzi mai urgentă ca niciodată.

Au fost discutate, de asemenea, chestiuni de cooperare în organizațiile regionale și internaționale și în NATO, precum și perspectivele cooperării tripartite cu participarea Bulgariei.

Cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la evoluțiile din problemele regionale și internaționale, cu accent pe cele mai recente evoluții din Ucraina.

Prim-ministrul a reiterat că Grecia este în deplină coordonare cu partenerii și aliații, subliniind totodată că încălcarea dreptului internațional de către Rusia și abordarea revizuită a redesenării granițelor sunt periculoase.

S-a făcut referire specială la Imigrare și la politica aplicată de Grecia. Kyriakos Mitsotakis a menționat că Grecia a fost prima victimă a utilizării imigrației pentru a atinge obiectivele politice în martie 2020.
Domnul Mitsotakis și-a informat interlocutorii despre escaladarea provocării turcești prin declarații și acțiuni, care sunt în mod flagrant contrare dreptului internațional, contestă direct tratatele internaționale și au fost deja condamnate de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Premierul a reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a deschide canale de comunicare și dialog constructiv bazat pe dreptul internațional.

După întâlnirea lor, cei doi prim-miniștri au semnat o Declarație comună pentru promovarea în continuare a cooperării economice și politice bilaterale dintre Grecia și România.

În cadrul vizitei oficiale a premierului, a fost semnat și un memorandum de înțelegere de către ministrul Crizei Climatice și Protecției Civile, Christos Stylianidis, și ministrul român competent, un Memorandum de înțelegere pe probleme de protecție civilă.

„Pe termen scurt, este nevoie de măsuri de urgență pentru a sprijini consumatorii și întreprinderile europene, întrucât toate țările subvenționează într-un fel sau altul. A face față creșterilor mari ale prețurilor la energie necesită un răspuns european comun la o problemă cu care se confruntă toate statele membre ale UE și care este dureroasă din punct de vedere financiar. „O voi pune la următorul Consiliu European”, a subliniat, printre altele, premierul.

Întâlnirile desfășurate de prim-ministru în România au inclus și o înțelegere a principalelor probleme europene și internaționale, în timp ce s-au făcut schimb de opinii asupra ultimelor evoluții îngrijorătoare din Ucraina.

UE: Summit extraordinar de joi privind criza din Ucraina