Rusia oprește fluxurile de gaze către Finlanda, iar Zelensky cere fond de compensare

Rusia oprește fluxurile de gaze către Finlanda

Gazprom din Rusia a declarat sâmbătă (21 mai 2022) că a oprit exporturile de gaze către Finlanda vecină, confirmând ceea ce a declarat mai devreme compania „Gazgrid Finland”, care operează sistemul finlandez de transport al gazelor.

Importurile de gaze prin punctul de intrare Imatra s-au oprit”, a declarat Gasgrid Finland într-un comunicat. Imatra este punctul de intrare al gazului rusesc în Finlanda. Angrosistul de stat finlandez Gazum a declarat vineri că Gazprom din Rusia a fost alertată cu privire la oprirea fluxurilor începând cu ora 04:00 GMT sâmbătă dimineață. „Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului Gazum s-au oprit”, a declarat Gazum într-un comunicat astăzi, sâmbătă.
În aprilie, Gazprom a impus plata exporturilor de gaze rusești în ruble în loc de euro, dar Gazum a respins această solicitare și a anunțat marți că a luat măsuri legale. Gazele reprezintă doar 8 la sută din energia consumată în Finlanda, însă cea mai mare parte a acestei cantități în țara situată în nordul Europei, provine din Rusia. Potrivit companiei ruse Gazprom, Finlanda a primit anul trecut două treimi din necesarul de gaz de la Rusia, în valoare de 49,1 miliarde de metri cubi.

Finlanda Gazum a confirmat însă că va putea obține gaz de la alți furnizori și că își va continua activitățile „în mod normal”, adăugând că alte surse vor furniza gaz prin conducta „Balticonnector” care leagă Finlanda de Estonia. Vineri, Finlanda a dezvăluit planurile de a renunța la gazul rusesc iarna viitoare, anunțând că a închiriat cu vecinul său Estonia pentru zece ani o stație plutitoare pentru a reconverti gazul natural lichefiat în gaz.

Gazprom a tăiat anterior livrările de gaze către mai multe țări care au refuzat să plătească în ruble pentru a nu sprijini economia rusă în timpul războiului din Ucraina, inclusiv Polonia și Bulgaria. Anunțul a venit la câteva zile după ce exporturile rusești de energie electrică către Finlanda au fost suspendate din cauza restanțelor.

Zelensky cere fond de compensare și obligă Rusia să plătească despăgubiri de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri semnarea unui acord internațional cu aliații țării sale pentru a se asigura că Rusia plătește despăgubiri pentru daunele de război.

„Solicităm țărilor noastre partenere să semneze un acord multilateral și să stabilească un mecanism pentru a se asigura că toți cei care au suferit din cauza acțiunilor rusești primesc reparații pentru toate prejudiciile suferite”, a spus el în timpul unei predici înregistrate.

Potrivit domnului Zelensky, în temeiul acestui acord, resursele, banii și alte proprietăți ale Rusiei din părțile contractante vor fi confiscate și predate Fondului de compensare a războiului.

Turcia acuză Grecia că și-a încălcat spațiul aerian – cu avioane de vânătoare F-16