Război în Israel: sute de morți, mii de răniți – atacurile aeriene continuă

Butoiul de praf de pușcă a numit din nou Orientul Mijlociu „explodat” pentru a deschide noi răni, dar și pentru a aminti comunității internaționale în cel mai tragic mod de o problemă care nu a fost rezolvată de zeci de ani.

Numărul morților de ambele părți depășește 500 de israelieni și palestinieni, mii de răniți, iar rapoartele neconfirmate din presa israeliană spun că peste 750 de civili și soldați israelieni sunt în mâinile Hamas.

Singurul lucru cert este că 7 octombrie va fi amintit de Israel și Palestina din diferite motive. Atacul total al Hamas și al altor organizații, nu numai cu rachete, ci și cu incursiuni în zonele israeliene din sud, unde au ucis sau răpit sute de cetățeni, a adus o nouă explozie a terorismului.

Pe de altă parte, aceasta este cea mai mare lovitură dată de palestinieni Israelului în ultimele decenii, pe care Israelul nu o va uita, și cu siguranță nu Palestina, pentru că răzbunarea Israelului va fi deosebit de severă.

Declarația ministrului israelian al apărării Yoav Galand este încurajatoare. „Acest coșmar nu va continua. Vom schimba realitatea din Gaza în următorii 50 de ani. Ce a fost înainte nu va mai fi. Vom lucra la capacitate maximă.”

Deocamdată, Israelul se concentrează pe eliminarea prezenței militante pe teritoriul țării și pe închiderea frontierei din care s-au infiltrat luptătorii Hamas, pentru ca apoi să continue operațiunea la sol, care va fi necruțătoare. Gaza, care se află sub controlul Hamas, va suferi din nou. Israelul întrerupe deja furnizarea de energie electrică și bunuri către Fâșia Gaza, în timp ce atacă ținte din aer.

Atunci va fi timpul să analizăm cum și de ce situația a ajuns în acest punct. Shin Bet și Mossad-ul, în ciuda faptului că erau considerați cele mai bune servicii de securitate din lume, păreau a fi adormiți, deoarece „antenele” lor din Gaza și alte regiuni ale lumii arabe nu au reușit să detecteze planul palestinian.

Hamas, desigur, știa că ziua operațiunii trebuia să fie sărbătoare, ceea ce însemna că o parte semnificativă a armatei israeliene va fi acasă. O astfel de operațiune necesită o pregătire timpurie cu mulți susținători. Este sigur să spunem că pregătirile au continuat luni sau chiar ani sub nasul Israelului, care credea că Hamas nu poate organiza un atac total.

O altă problemă care îi îngrijorează pe mulți este motivul pentru care Hamas a decis să lovească acum. Răspunsul ar putea fi nu numai acela de a păta prestigiul Israelului, ci și de a lua zeci de ostatici pentru a-i schimba cu prizonieri palestinieni.

Recent, Israelul a început să se apropie de țările arabe, care au decis că cererea lor pentru o colonizare palestiniană nu mai este prioritatea lor. Printre ei se numără Arabia Saudită, cu care Israelul negociază pentru a încălzi legăturile asupra unui inamic comun numit Iran.

O altă țintă a atacului Hamas este situația din Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de aproximativ 2,3 milioane care a fost blocată de 16 ani – unde condițiile de viață sunt intolerabile și se extind în Cisiordania și Ierusalim.

Un alt parametru al ecuației este dacă Hezbollah va deschide un front în nordul Israelului și îl va forța să divizeze forțele, care ar fi fost obiectivul când mortarele din sudul Libanului au lovit un avanpost militar israelian în Shebaa Farms duminică dimineața (8/10).

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că se va „răzbuna” pentru această „zi neagră” din istoria statului evreu. „Hamas a început un război brutal. Vom câștiga acest război, dar prețul este insuportabil”, a spus el. „Hamas vrea să ne omoare pe toți. Acesta este dușmanul care ucide mama și copilul în propriile case, în paturile lor. Un inamic care răpește bătrâni și copii”, a adăugat el.

Cuvintele lui nu schimbă realitatea. Guvernul este dator față de cetățenii săi și față de Netanyahu personal, deoarece atitudinea sa este una dintre cele mai dure față de palestinieni, distrugând posibilitatea de apropiere.

În acest moment, întregul nucleu politic al Israelului este de partea lui. Totuși, totul se va schimba când frontul de război se va închide.

Share the news with your friends