Diplomați ruși pleacă din Moldova pe fondul deteriorării relațiilor cu Moscova

Moldova: 22 de diplomați ruși fug din țară, pe măsură ce relațiile Chișinăului cu Moscova se înrăutățesc

Ca parte a deciziei luate luna trecută de Guvernul Republicii Moldova de a reduce personalul ambasadei Rusiei la Chișinău, 22 de diplomați ruși au părăsit capitala Republicii Moldova astăzi.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a susținut că reducerea personalului ambasadei Rusiei la Chișinău – la 25 de la 80 – a fost considerată adecvată pentru restabilirea echilibrului corespunzător numărului de diplomați moldoveni la Moscova.
Fosta republică sovietică nu și-a ascuns îngrijorarea față de ofensiva rusă în desfășurare în vecina Ucraina, în timp ce președintele pro-european Maia Sandu a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Moldova.

Televiziunea moldovenească a difuzat un videoclip care arată două autobuze care părăsesc ambasada Rusiei, însoțite de mașini de patrulare a poliției, cu destinația Aeroportul Internațional Chișinău.

Un oficial al aeroportului a declarat agenției de presă Reuters că avionul în care se aflau diplomații ruși a plecat spre Moscova cu o escală la Soci.

Câteva ore mai târziu, Ministerul rus de Externe le-a confirmat sosirea la Moscova, subliniind că acțiunea „neprietenoasă” a Chișinăului „va avea, fără îndoială, consecințe” asupra relațiilor Rusia-Moldova.