La apăsarea unui buton, un nou dispozitiv transformă apa de mare în apă potabilă

un nou dispozitiv transformă apa de mare

Cercetătorii au creat un dispozitiv de desalinizare care transformă apa de mare în apă potabilă prin apăsarea unui buton, eliminând nevoia de a înlocui pompele de înaltă presiune cu unități de desalinizare disponibile comercial.

Acest dispozitiv folosește tehnologie care, în esență, conduce apa cu electricitate pentru a elimina particulele de sare, bacteriile și virușii și este ambalat într-un dispozitiv de dimensiunea unei valize care cântărește mai puțin de 10 kg și poate fi alimentat de un panou solar portabil.

Dimensiunea genții o face potrivită pentru utilizare în zone îndepărtate și cu resurse limitate, potrivit echipei de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) care a dezvoltat-o.

„Acesta este într-adevăr punctul culminant al unei călătorii de 10 ani la care grupul meu și cu mine am muncit din greu”, a spus Jungyun Han, profesor de inginerie electrică la MIT.

„Lucrăm de ani de zile la fizica din spatele proceselor individuale de desalinizare, dar introducerea tuturor acestor dezvoltări într-o cutie, construirea unui sistem și demonstrarea acestuia este o experiență cu adevărat utilă și plină de satisfacții pentru mine”, a adăugat el.

Apa generată de unitatea de desalinizare depășește standardele de calitate ale OMS datorită unui proces în două etape care îndepărtează atât solidele dizolvate, cât și solidele în suspensie.

Dispozitivul este proiectat pentru a fi folosit de neexperți, poate fi controlat wireless printr-o aplicație însoțitoare pentru smartphone, iar un prototip a fost testat cu succes în care 0,3 litri de apă potabilă pe oră au fost generați direct din mare.

Pe lângă creșterea ratei de producție, alți oameni de știință care nu au fost implicați în cercetare au observat și alte limitări ale prototipului actual.

Prof. Nidal Helal, directorul Centrului de Cercetare a Apei de la NYU Abu Dhabi, a spus că instalarea necesită materiale scumpe și că ar fi interesant să vedem sisteme similare cu materiale ieftine.

O lucrare care detaliază dispozitivul, intitulată „Un sistem portabil de desalinizare a apei de mare pentru generarea de apă potabilă în locații îndepărtate”, a fost publicată în revista științifică Environmental Science and Technology.

Premierul anunță o reducere de 60% la costul energiei electrice pentru proprietarii și chiriașii