Premierul anunță o reducere de 60% la costul energiei electrice pentru proprietarii și chiriașii

Premierul anunță o reducere de 60%

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat suspendarea prevederilor amendamentului și o reducere de 60% la costurile suplimentare cu energia electrică pentru proprietarii și chiriașii din decembrie până în mai, printre alte măsuri de sprijin.

Într-o adresă televizată de joi, Mitsotakis a spus că rambursările se vor ridica la 600 de euro și se vor aplica familiilor care câștigă până la 45.000 de euro anual. Rambursarea va fi plătită direct în conturile bancare ale consumatorilor de energie electrică.

Între timp, pentru lunile mai și iunie, orice creștere a consumului peste 300 kWh va fi acoperită cu 50%.

Premierul a mai spus că profiturile suplimentare ale companiilor energetice realizate în perioada crizei energetice vor fi impuse la 90%.

Mitsotakis a spus că în iulie va fi lansat un sistem pentru a separa majorările internaționale de gaz de facturile de electricitate ale țării. Durata acestei scheme va fi de până la un an.

„Prin intervenția duală a statului atât pe piața de energie angro, cât și cu amănuntul, stabilim un plafon indirect”, a explicat el.

Între timp, fixăm prețuri care ajung la consumator. Acest lucru suspendă efectiv cerința de modificare. El a subliniat că plățile în plus către companiile energetice sunt reduse.

El a spus că noul pachet de intervenții va absorbi 70% până la 80% din creșterea prețului kilowatt-ora pentru gospodării, întreprinderi și fermieri, iar orizontul va fi pentru următoarele 12 luni.

De asemenea, nu a ezitat să critice Uniunea Europeană pentru eșecul de a aborda problema, subliniind că tocmai de aceea „guvernul a decis să lucreze cu un nou program național de sprijin”, recunoscând totodată că clasa de mijloc se confruntă cu creșteri uriașe ale facturilor.

El a spus că guvernul își dorește să primească și finanțare europeană, pentru a ușura povara bugetului general al statului.

„Dar nu voi aștepta ca nava europeană cu mișcare lentă să-și schimbe cursul”, a spus el, remarcând în același timp că guvernele naționale ar putea face doar atâtea.

Cu toate acestea, voi fi sincer: atâta timp cât războiul continuă, niciun sprijin național nu va putea absorbi toate creșterile și menține prețurile la energie așa cum erau înainte de criză. Cine pretinde că o poate face minte”, a adăugat el, criticând criticile opoziției.

Un bărbat își sugrumă soția în interiorul farmaciei din Kavala