România: Prima navă cu porumb ucrainean a pornit astăzi din portul Constanța

România: Prima navă cu porumb ucrainean

Prima navă care transporta porumb ucrainean a pornit astăzi din portul Constanța din România, semnalând reluarea exporturilor de cereale după atacul rusesc asupra Ucrainei, devenit cunoscut de compania de export Comvex.

Porturile ucrainene au fost blocate de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

Nava care transporta 70.000 de tone de porumb a ancorat la ora 04.20”, a declarat pentru AFP Viorel Panet, directorul executiv al companiei, fără a dezvălui destinația încărcăturii.

„Acesta este un moment foarte important care mărturisește angajamentul României față de Ucraina la cheremul războiului”, a spus el, adăugând că este mulțumit de rolul de lider în operațiune.

Nava, Unity T, lungă de 229 de metri, poartă steagul Insulelor Marshall, potrivit unei surse portuare.

Bucureștiul s-a angajat în ultimele săptămâni să își modernizeze infrastructura portuară și feroviară pentru a facilita exporturile de mărfuri din Ucraina, cu care împarte o graniță de 650 km.

Ministerul Transporturilor a lansat un proces de licitație pentru redeschiderea liniei de cale ferată care leagă orașul Giurgiulești din vestul Moldovei de Galațiul din estul României.

Această linie de cale ferată lungă de 5 km este vitală deoarece menține lățimea căilor ferate folosite în fosta Uniune Sovietică și țările sale satelite și corespunde sistemului care funcționează încă în Ucraina, care permite transportul mărfurilor ucrainene fără schimbarea roții vagonului. sistem.

„Portul Galaτσιi de pe Dunăre va deveni un pasaj cheie în regiune, alături de portul Constanța, pentru transportul de produse și materii prime din Ucraina prin Moldova”, a scris vicepremierul român, pe Facebook, Sorin Grideanou.

„În România începe să se înființeze o rețea de transport care să ajute Ucraina să exporte produse agricole”, a spus directorul executiv al Comvex, adăugând că acest lucru ar contribui la reducerea riscului de foamete în lume.

„Înainte de război, Ucraina exporta 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile ucrainene – 12% grâu, 15% și 50% ulei de floarea soarelui produs la nivel mondial”.

Dar blocada rusă „ne-a oprit de facto exporturile”, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solski, la sfârșitul lunii martie.

Spyros Mazanis.. Ne așteptăm să apară în curând cazuri de hepatită acută la copii în Grecia.”