Franța.. Prețurile energiei împing inflația la un nivel istoric

Franța.. Prețurile energiei împing inflația

Inflația din Franța a accelerat la un nivel istoric de 5,8% anual în iunie, de la 5,2% în mai, potrivit unei estimări preliminare provizorii a Institutului Național de Statistică și Studii Economice de joi.

Institutul Național de Statistică a precizat că inflația este determinată de creșterea prețurilor la energie și la alimente, care au crescut cu 33,1%, respectiv 5,7% față de iunie 2021.

Lunar, IPC francez a crescut cu 0,7 la sută în iunie, ca în luna precedentă și după 0,4 la sută în aprilie.

Potrivit declarației emise de Institutul Național de Statistică, „prețurile la energie se vor accelera semnificativ în concordanță cu prețurile produselor petroliere”.

Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor în iulie, pentru prima dată în aproape un deceniu, în încercarea de a limita inflația în spirală. Economiștii sunt împărțiți cu privire la mărimea creșterii pe fondul îngrijorării că o rată mai mare a împrumutului ar putea slăbi și mai mult economia.

Prețurile serviciilor au crescut în iunie cu 3,2 la sută față de anul precedent, în același ritm înregistrat luna trecută, în timp ce prețurile la bunurile manufacturate au scăzut la 2,6 la sută, comparativ cu 3,0 la sută în mai.

În cele din urmă, indicele armonizat al prețurilor de consum, care servește drept instrument pentru comparațiile europene, a crescut în iunie cu 6,5 la sută anual, față de 5,8 la sută în mai.

În timp ce inflația germană nu a fost atât de puternică pe cât se aștepta în această lună, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că accentul principal se va concentra acum asupra cifrei pentru întreaga zonă euro cu 19 țări, care urmează să fie publicată vineri. Inflația este de așteptat să înregistreze un maxim istoric de 8,5%.

Deși Franța a reușit să stăpânească inflația în comparație cu alte țări europene, guvernul a cheltuit aproximativ 25 de miliarde de euro (aproximativ 26,1 miliarde de dolari) pentru a reduce creșterea prețurilor la energie.

Guvernul președintelui francez intenționează, de asemenea, să prezinte un buget revizuit pentru 2022 care să includă încă 25 de miliarde de euro pentru a prelungi măsurile existente și pentru a adăuga noi măsuri, precum creșterea pensiilor.

La rândul său, Centrul Francez se aștepta ca anul acesta economia țării să încetinească cu mai mult decât estimările din cauza șocului actual al prețului energiei.

Centrala franceză a adăugat în previziunile sale trimestriale că cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro este de așteptat să crească cu 2,3% în acest an, înainte de a încetini la 1,2% în 2023 și apoi să crească la 1,7% în 2024, pe măsură ce repercusiunile crizei se reduc.

Rusia se retrage de pe „Insula Șerpilor”… și își justifică poziția: un gest de bunăvoință