17 noiembrie – ziua revoltei studențești anuale din Atena

La 21 aprilie 1967 a avut loc o lovitură de stat în Grecia, iar puterea era în mâinile unei junte militare. Junta a anulat alegerile, a impus cenzura, a dizolvat partidele politice și a închis activiști civili.

Studenții au fost în avangarda luptei societății grecești împotriva dictaturii. La 14 noiembrie 1973, studenții Universității Politehnice din Atena au încuiat poarta principală a instituției de învățământ și au anunțat începerea postului de radio gratuit al universității. În perioada 14-17 noiembrie au avut loc mai multe confruntări între studenți și polițiști în vecinătatea universității.

Pe 17 noiembrie, dimineața devreme, lângă intrarea principală a universității, pe strada Patision au apărut soldați și mai multe tancuri. Unul dintre tancuri a distrus poarta principală a universității, după care a început o ciocnire de amploare între studenți și poliție. În aproximativ o oră, instituția de învățământ a fost ocupată complet de forțele armate și emisiunea radio a fost oprită.

Evenimentele din 17 noiembrie s-au încheiat cu victime, deși încă nu se știe câți oameni au murit. Conform ultimelor date oficiale publicate în 2003, în total au murit 24 de persoane.

Regimul dictatorial din Grecia a fost răsturnat în 1974. După aceea, a fi student la universitatea tehnică, care este caracterizată în mod tradițional de opinii radicale de stânga, marchează constant această dată tragică.

Fiecare aniversare a zilei de 17 noiembrie se transformă de obicei într-o mizerie. Uneori, amploarea perturbării este foarte mare și există avarii grave la clădirile și mașinile parcate în vecinătatea Universității Politehnice.

Share the news with your friends