Cutremurele din Evia îngrijorează Atena, iar explicațiile științifice dezvăluie vulnerabilitatea Atticii la pericole.
Recenta serie de cutremure care au lovit insula Evia a stârnit îngrijorări, mai ales după ce au fost resimțite de locuitorii din Aioi, în ciuda distanței geografice.
Profesorul de seismologie Dimitris Papanikolaou a explicat această îngrijorare crescândă subliniind că natura solului din Attica joacă un rol în amplificarea trepidațiilor, chiar și atunci când cutremurele sunt superficiale și slabe.
Papanikolaou a explicat că activitatea seismică din Evia este modestă, dar pierderile înregistrate până acum depășesc așteptările, mai ales că magnitudinea cutremurelor a variat de la 4 la 5 pe scara Richter, echivalentul unei energii de 33 de ori mai mare decât magnitudinea.
El a adăugat că insula Evia nu conține falii majore care ar putea provoca cutremure de peste 6 grade, spre deosebire de Marea Egee, care este mai vulnerabilă la astfel de evenimente.
El a subliniat, de asemenea, că faliile geologice care se extind de la Skyros până în nordul Eviei și apoi până în Beoția și Atica explică de ce cutremurele sunt resimțite la distanțe de peste 50 de kilometri. Thanasis Ganas, director de cercetare la Institutul Geodinamic, a confirmat că acest fenomen se datorează și durității rocilor din scoarța terestră, care crește sensibilitatea Atticii la cutremure.