Acropola se confruntă cu cozi nesfârșite de turiști – Planurile Ministerului Culturii pentru rezolvarea situației.

Situația de la Acropole, unde zilnic se formează cozi nesfârșite de turiști, a devenit o problemă în Atena, un oraș extrem de popular printre vizitatorii străini. În special, mulți dintre aceștia vin să admire templul Partenon de pe vârful Acropolei. Ministerul Culturii are în plan o serie de măsuri pentru a normaliza această situație, mai ales în lunile de vară când disconfortul cauzat de căldură este și mai mare.

Astăzi dimineață, coada de turiști se întindea de la editurile Acropole până la Dionysiou Areopageitou, iar persoanele în vârstă și copiii mici au fost nevoiți să aștepte mai mult de două ore pentru a putea admira Partenonul.

Planul Ministerului Culturii are ca scop gestionarea numărului mare de turiști care vizitează această zonă sacră. Una dintre măsurile propuse este introducerea unui sistem de programare a vizitelor prin bilete electronice, astfel încât cozile uriașe să fie eliminate.

Biletele vor fi emise în anumite intervale orare, astfel încât numărul maxim de vizitatori să fie controlat pe parcursul fiecărei ore.

Acest program a fost implementat ca pilot pentru unii vizitatori, însă nu a fost aplicat în cazul grupurilor, care sunt responsabile de cea mai mare parte a aglomerației. Ministerul intenționează să extindă această măsură și în luna iulie, în speranța că va elimina supraaglomerarea.

Profesioniștii din industria turismului subliniază importanța rezolvării acestei probleme, deoarece imaginea negativă a Acropolei poate afecta turismul în țară.

Numărul de vizitatori care ajung la Acropole depășește 17.000 pe zi, iar în acest an s-a observat o creștere semnificativă a numărului de turiști din țară. Încasările din turism au înregistrat o creștere de 38% în primul trimestru al anului 2023 față de aceeași perioadă a anului precedent.