Skiathos: Trei mănăstiri minunate dedicate Fecioarei Maria cu o istorie fascinantă [imagini]

Orașul Skiathos este caracterizat de prezența a trei mănăstiri minunate, menționate în multe nuvele ale lui Alexandros Papadiamantis, care continuă să rămână în istorie și în prezent.

Aceste trei mănăstiri, adevărate puncte de reper pentru insula verde a Sporadelor, există în diferite stări: unele sunt bine conservate, altele au fost distruse și altele au fost restaurate în mod respectuos pentru a-și păstra forma originală.

Cele trei mănăstiri din Skiathos, fiecare mai frumoasă decât ceaaltă, sunt Panagia Kechrias, Panagia Kounistra (Ikonistria) și faimoasa Mănăstire a Bunei Vestiri.

Panagia Kechrias în Skiathos
Panagia Kechrias este o mănăstire istorică din Skiathos, clasificată ca monument istoric al Ministerului Culturii. Cu toate acestea, în urmă cu câțiva ani, starea sa nu era o bună. În consecință, locuitorii din Skiathos s-au implicat și au demarat eforturi pentru a restaura și a readuce mănăstirea la gloria ei de odinioară.

Biserica catolică a mănăstirii, într-o stare acceptabilă, este o clădire mică cu o singură cupolă și nișe laterale. Aceasta este decorată cu frescă în stil bizantin, datând, potrivit experților, din secolul al XVIII-lea. Printre frescele cu influențe occidentale, se remarcă Platytera, o reprezentare impresionantă a Fecioarei Maria, cu o expresie intensă în ochi. De asemenea, o frescă importantă înfățișează pe ieromonahul Grigorio Anni oferind o biserică, probabil catoliconul Panagia tis Kechria, când era stareț al mănăstirii în jurul anului 1750.

Biserica catolică este decorată cu importante icoane despotice, păstrate în mănăstirea Evanghelismos. Icoana cea mai valoroasă este „Rhodon Amaranton”, care înfățișează pe Fecioara Maria ținând în brațe Pruncul, cu trandafirul ca simbol central. De asemenea, în biserică se află un impresionant iconostas din lemn, datând din secolul al XVIII-lea.

Mănăstirea Panagia Kechria

Mănăstirea Panagia Kechria

Mănăstirea Panagia Kechria

Mănăstirea Panagia Kechria

Panagia Kounistra

Atât Panagia Kechrias, cât și Panagia Kounistra au fost incluse în programele de restaurare ale Regiunii Thessalia și municipalității Skiathos. Lucrările de restaurare sunt în curs și se estimează că vor fi finalizate cel târziu anul viitor.

Primarul din Skiathos, Thodoris Tzoumas, afirmă că “am început efortul de restaurare a mănăstirilor noastre, deoarece aceasta moștenirea noastră și definesc trecutul insulei. Am inclus mănăstirile în programele europene, am realizat studii, iar lucrările progresează. Când vor fi finalizate, mănăstirile. vor reprezenta o comoară neprețuită pentru Skiathos. Eforturile depuse sunt cu adevărat incredibile și cum ar fi insulele noastre.”

Panagia Kounistra, cunoscută local și sub numele de Panagia Ikonistria, este situată în vestul orașului Skiathos, într-un peisaj minunat, înconjurată de pini. Aceasta este considerată de locuitorii din Skiathos drept cel mai sacru loc de pe insula, deoarece în această zonă, în anul 1650, a fost descoperită o icoană miraculoasă a Fecioarei Maria.

Numele neobișnuit al mănăstirii, Panagia Kounistra, este explicat de localnici prin faptul că icoana a fost găsită plutind pe o ramură de pin, iar ieromonahul Simeon, care a descoperit-o, a numit-o astfel.

Icoana Panagiei este acum expusă în biserica mitropolitană a celor Trei Ierarhi. Mănăstirea a fost folosită ca școală în perioada ocupației turcești, iar reparații au fost realizate în jurul anului 1726, după cum atestă două inscripții.

Din păcate, există puține informații despre structura originală ale mănăstirii, deoarece fumul, aerisirea slabă și umiditatea ridicată au deteriorat în mare parte frescă. Figurile sfinților sunt greu de distins, cu excepția celor aflate în partea superioară, până la cupolă.

Mănăstirea Panagia din Iconistria sau Kunistra

Skiathos: Trei mănăstiri minunate dedicate Fecioarei Maria cu o istorie fascinantă [imagini]

Mănăstirea Evangelistria
Mănăstirea Evangelistria este un loc emblematic pentru locuitorii din Skiathos și face parte integrantă din viața zi cu zi a insulei. Aceasta este o mănăstire de călugări, fondată în 1794, situată aproape de punctul cel mai înalt al insulei.

Mănăstirea a fost construită în timpul unei crize în care a fost implicată gruparea cunoscută sub numele de Kollyvades, de pe Muntele Athos. Disputa era legată de modul de oficiere a slujbelor de pomenire în zilele de sâmbătă sau duminică. Ieromonahul Nifon, unul dintre liderii Kollyvades, a părăsit Muntele Athos și, după o viață petrecută în Ikaria, a ajuns în Skiathos, unde, la îndemnul călugărului skiath Grigorios Hatzistamati, a construit Mănăstirea Evangelistria în locația numită “Agalianoi”.

În 1797, Nifon a reușit să obțină recunoașterea mănăstirii ca Stavropigiko prin semnătura Patriarhului Grigorie al V-lea. Cea mai importantă perioadă din istoria mănăstirii a fost înregistrată în 1807, când Nikotsaras, un erou al luptei pentru eliberarea Greciei, a ajuns la mănăstirea de pe Muntele Athos și a adunat mai mulți căpetenii, printre care și Theodoros Kolokotronis. Aceștia au jurat în fața steagului (o cruce albă pe fond albastru) că vor lupta pentru eliberarea Greciei. Acesta a fost primul steag grecesc, cu cruce albă pe fundal albastru, și rămâne astăzi un simbol național al Greciei, fiind considerată o comoară națională prețioasă de la Revoluția Națională din 1821.

Mănăstirea Evangelistria a fost complet restaurată și modernizată în prezent. De asemenea, funcționează ca zonă de producție agricolă, producând vinuri fine și alte produse locale. Mănăstirea joacă un rol important în ceremoniile religioase majore, iar uleiul de măsline și dulciurile produse aici sunt renumite. Vinul “Alypiak”, produs și îmbuteliat de mănăstire, este cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare și a fost menționat de Alexandros Papadiamantis, faimosul scriitor skiath, ca fiind “potrivit pentru alinarea durerilor, nenorocirilor și suferințelor acestor lumi”.

Skiathos: Trei mănăstiri minunate dedicate Fecioarei Maria cu o istorie fascinantă [imagini]

Mănăstirea Evangelistria Skiathos.

Mănăstirea Evangelistria Skiathos.

Mănăstirea Evangelistria Skiathos.