Grevele paralizează Grecia – Trenurile și feriboturile au fost oprite la aniversarea celui mai grav dezastru feroviar din Grecia

Grecia este martoră la o oprire completă a serviciilor feroviare și de feriboturi în porturile din jurul Atenei, în timp ce lucrătorii feroviari intră în grevă pentru a marca aniversarea tragicului accident de tren, considerat cel mai mare dezastru feroviar din istoria țării. Aceste greve sunt însoțite de cereri pentru dreptate și creșterea salariilor.

Pe 28 februarie 2023, un tren de pasageri s-a ciocnit cu un tren de marfă în drum spre orașul Salonic, soldând cu moartea a 57 de persoane și rănirea gravă a multor alții, ceea ce a determinat masele să organizeze demonstrații furioase, cerând o siguranță îmbunătățită. standarde și tragerea la răspundere a celor responsabili pentru neglijența îndelungată în acest sector.

Cetăţeni şi sindicalişti s-au adunat în toată ţara, în timp ce bisericile au asistat la sunetul clopotelor de 57 de ori, în memoria victimelor, pe fondul solicitărilor de justiţie şi a unei anchete serioase asupra împrejurărilor accidentului. Multe grupuri de muncitori s-au alăturat grevei, exprimându-și solidaritatea cu feroviarii și cererile lor de îmbunătățire a condițiilor de viață și de muncă.

Grevele paralizează Grecia - Trenurile și feriboturile au fost oprite la aniversarea celui mai grav dezastru feroviar din Grecia

Protestatarii au ridicat, de asemenea, pancarte negre pe care scria: „Nu uităm, cerem dreptate”, într-un indiciu clar al necesității regimului de a recunoaște neglijența și de a-și asuma responsabilitatea.

Între timp, presiunea asupra guvernului este în creștere pentru a aborda în mod serios cerințele lucrătorilor, deoarece aceștia cer o creștere a salariilor cu 10% și oportunități sporite de angajare, deoarece condițiile de viață continuă să se deterioreze din cauza costului ridicat al vieții.

Într-un context conex, guvernul se confruntă cu provocări în încercarea de a realiza dezvoltarea economică și de a ridica nivelul de trai, după ani de crize financiare și austeritate. În ciuda creșterilor salariului minim, acesta este încă sub media UE, ceea ce face ca satisfacerea cerințelor lucrătorilor să fie o necesitate urgentă.

La locul accidentului va avea loc o ceremonie de comemorare pentru a onora victimele și a reaminti tuturor importanța asigurării siguranței și securității transportului public.