Vassilis Kikilias: Situația critică în Parnitha din cauza incendiilor

Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a susținut o conferință de presă privind situația incendiilor.

Kikilias a declarat că situația în Parnitha este deosebit de gravă. “În decurs de cinci minute, primele aeronave au ajuns la incendiul din Parnitha. Ne confruntăm cu o situație fără precedent, cea mai nefavorabilă vară înregistrată vreodată, în ceea ce privește datele relevante”, a subliniat ministrul.

Acesta a subliniat că este o situație fără precedent, cu 209 incendii izbucnite în ultimele 48 de ore. În timpul marelui incendiu din Evros, pompierii au trebuit să se ocupe de alte nouă incendii cu grad ridicat de risc în Attica, șase în Beoția și unul în Evia.

Kikilias a menționat că au făcut eforturi semnificative pentru a îmbunătăți Protecția Civilă, în cunoștință de cauză cu privire la schimbările climatice. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost conforme cu așteptările. “Trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a ne adapta”, a accentuat ministrul.

Șeful pompierilor, Giannis Pournaras, a informat că întregul personal este în stare de alertă maximă. În prima parte a acestei perioade, au gestionat cu succes zilnic 50-60 de incendii. Cu toate acestea, condițiile meteorologice extreme, caracterizate de uscăciunea prelungită și temperaturile ridicate, au făcut intervenția dificilă.

“Intensitatea incendiilor este deosebită. Este notabil faptul că chiar și în timpul nopții, vântul suflă cu o intensitate de 6-7 Beaufort, cu rafale de 8-10 Beaufort, atingând viteze de 85 km pe oră”, a precizat Pournaras.

play-sharp-fill

El a subliniat că Serviciul de Pompieri este unul dintre puținele servicii paneuropene, dacă nu chiar internaționale, care funcționează și în timpul nopții, cu un efort considerabil.

Pournaras a evidențiat că, în cei 32 de ani de serviciu, nu a mai fost confruntat cu astfel de condiții meteorologice extreme.

play-sharp-fill

Alături de Kikilias, la conferință au participat și Georgios Pournaras, șeful Departamentului de Pompieri, general-maiorul Georgios Michalopoulos, reprezentant al Clasei ELAS, Evangelos Goudoufas, director general al Pădurilor și Mediului Forestier din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și Foivos Theodorou, director general de coordonare în cadrul Secretariatului General al Protecției Civile.

Share the news with your friends