95,8% din apa de scăldat din Grecia este de o calitate excelentă

Agenția Europeană de Mediu și Comisia Europeană au lăudat calitatea apei de scăldat în Grecia, un raport recent arătând că 95,8% dintre zonele de scăldat din țară sunt clasificate drept „calitate excelentă”.
Raportul publicat marți a evidențiat starea apei de scăldat în Europa pentru anul 2023, menționând că Grecia se remarcă printre țările cu cea mai înaltă calitate a apei de scăldat, alături de Cipru, Croația și Austria. În aceste țări, toate zonele de scăldat respectă standardele minime de calitate stabilite pentru 2023.
Procentul de apă de scăldat de calitate excelentă în țările europene

Raportul a arătat că 85,4% dintre zonele de scăldat din Europa, care include țările Uniunii Europene, Albania și Elveția, au o calitate „excelentă”, în timp ce 96% dintre situri îndeplinesc standardele minime de calitate. În schimb, doar 1,5% dintre site-uri au fost clasificate drept „sărace”.

Cea mai mare pondere a apei de scăldat premium se găsește în Cipru, Croația, Austria și Grecia. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta și România.
Raportul a adăugat că apa pentru scăldat în zonele de coastă este în general superioară față de omologul său din interior, cu 89% din siturile de coastă clasificate drept „excelent”, comparativ cu 79% din siturile din interior.

Siguranța înotătorilor este o prioritate

Raportul subliniază importanța siguranței înotătorilor prin monitorizarea bacteriilor care pot provoca boli grave, mai degrabă decât concentrarea exclusivă asupra calității generale a apei. Raportul a confirmat că marea majoritate a zonelor de scăldat din Europa respectă cele mai înalte standarde de calitate, ceea ce le face sigur de utilizat.

Evaluarea se bazează pe monitorizarea a 22.081 de locuri de scăldat din Europa și se bazează pe datele colectate pentru sezoanele de scăldat din 2020 până în 2023. Agenția Europeană de Mediu a lansat, de asemenea, o hartă interactivă actualizată care arată performanța fiecărui sit de scăldat.
În ciuda progresului remarcabil în calitatea apei pentru scăldat, raportul a indicat că poluarea apelor de suprafață și subterane reprezintă încă o provocare majoră și poate fi exacerbată de schimbările climatice. Prin urmare, va fi esențială îmbunătățirea rezistenței oamenilor și a mediului în următorii ani.

Grecia - 95,8% din apa de scăldat din Grecia este de o calitate excelentă

De la adoptarea Directivei privind apa de scăldat în 2006, procentul de apă de scăldat de proastă calitate a scăzut semnificativ și s-a stabilizat din 2015, ceea ce reflectă angajamentul statelor membre pentru îmbunătățirea calității apei și menținerea siguranței înotătorilor.

Grecia - 95,8% din apa de scăldat din Grecia este de o calitate excelentă