Oprire Temporară a Lucrărilor și Miting de Protest: Sindicatul POEDIN Exprimă Nemulțumirea Față de Întârzierile în Reînnoirea Contractelor NSS prin Programele DYPA

POEDIN anunță că lucrările vor fi oprite în data de 12 februarie începând cu ora și până la 15:00 pentru cei care au contracte prin programele DYPA în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NSS) din domeniul sănătății. În același timp sindicatul a convocat un miting la Ministerul Muncii la ora 13:00 în aceeași zi. Scopul opirii lucrărilor este de a atrage atenția asupra necesității imediate a reînnoirii contractelor.

POEDIN explică că reînnoirea contractelor pentru cei aproximativ 4.000 de colegi care lucrează în spitale și alte organisme NSS prin programele DYPA a fost blocată la Ministerul Muncii. Această situație a apărut în urma solicitării scrise a Ministerului Sănătății pentru prelungirea pe un an a contractelor acestor colegi care activează deja pentru al 7-lea an consecutiv în cadrul NSS prin programele DYPA.

Multe dintre contracte au expirat la 1 februarie iar cei afectați au fost deja excluși din programele de servicii. Aceasta a generat probleme semnificative în funcționarea spitalelor și a altor agenții NSS. Colegii disponibilizați sunt îngrijorați și se tem pentru locurile lor de muncă.

Situția este similară și în cazul reînnoirii contractelor pentru colegii șomeri de lungă durată cu vârste cuprinse între 55 și 67 de ani angajați în spitale. Peste 300 dintre cei 1.300 de colegi care lucrează în spitale au contractele expirate.

Sindicatul amintește că Ministrul Muncii anterior domnul Georgiadis a stabilit un program special DYPA pentru reînnoirea contractelor celor ale căror contracte au expirat la 1 octombrie 2023 și ale celor care au deja doi ani de activitate. Cu toate acestea acest program este în așteptare la Ministerul Muncii.

POEDIN subliniază că eforturile depuse pentru semnarea acestor două programe DYPA au fost în zadar. Ministrul Sănătății a comunicat cu noul Ministru al Muncii pentru semnarea acestor programe dar până în prezent nimic nu s-a întâmplat. Sindicatul îi invită pe responsabili să semneze imediat aceste două programe și să permită colegilor să revină la muncă.