România la Mila Secetei: O Țară Îngenuncheată de Schimbările Climatice
În fața celei mai severe secete din ultimii 500 de ani, România se vede forțată să învețe rapid cum să-și gestioneze resursele de apă. Deși speranțele se leagă încă de vremea bună și de noroc, realitatea este cruntă: cine va controla accesul la apă, pământ și tehnologii agricole moderne va avea un avantaj imens în viitor. Agricultura tradițională, bazată pe condiții meteo favorabile, a devenit o ruletă periculoasă, iar fermierii sunt din ce în ce mai afectați de secete severe, ploi torențiale și fenomene extreme.
Vara aceasta, România a oferit imaginea clară a unei țări la mila schimbărilor climatice. În sud-vestul țării, județele Caraș, Mehedinți și Dolj au fost devastate de incendii de vegetație fără precedent, gestionate prin intervenții aeriene similare celor din Grecia și Spania. În același timp, în estul țării, județul Galați a fost lovit de ciclonul Boris, aducând inundații catastrofale și pierderi de vieți omenești.
În timp ce unele regiuni s-au confruntat cu ploi torențiale și inundații, altele au rămas sub asediul secetei, pictând un tablou apocaliptic în afara arcului carpatic. România trebuie să se adapteze rapid la noile realități climatice sau riscă să rămână în urmă, în timp ce alte state reușesc să valorifice chiar și cele mai neprietenoase terenuri.