Focarul virusului ciumei la o fermă de ovine și caprine din Kalambaka ridică alerta crescătorilor și autorităților competente

Rezumatul stirilor

Kalambaka – Virusul ciumei a fost descoperit într-o fermă de oi și capre din regiunea Kalambaka, punând crescătorii și autoritățile relevante în alertă totală. Ministerul Dezvoltării Rurale și Alimentației și-a anunțat intenția de a trimite o delegație în regiune pentru a efectua o inspecție pe teren vineri, 12 iulie.

Detalii stiri:

Delegația va ține o întâlnire cu organizațiile locale de crescători cu scopul de a obține cea mai bună coordonare posibilă și de a implementa decizii imediate pentru limitarea răspândirii bolii și eliminarea acesteia.

Într-un context conex, Ministerul Dezvoltării Rurale și Alimentației a confirmat că direcțiile veterinare competente și autoritățile veterinare locale din Trikala au luat toate măsurile necesare pentru combaterea bolii. Aceste proceduri au inclus:

  1. Activarea Centrelor Naționale și Locale pentru Controlul Bolilor și a Grupului Național de Experți pentru PPR la Ministerul Dezvoltării Rurale și Alimentației pe lângă Centrul Local pentru Controlul Bolilor din Districtul Trikala în conformitate cu Articolul 7 din Planul de Răspuns la Urgență.

  2. Aplicarea măsurilor necesare: Măsurile luate au inclus uciderea și înhumarea sanitară a animalelor infectate în ferma contaminată, identificarea zonelor de protecție și supraveghere din jurul zonei infectate, precum și efectuarea cercetărilor epidemiologice pentru controlul bolii.

Ministerul a explicat că virusul Peste des Petits Ruminants (PPR) nu se transmite la om și nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică, subliniind că măsurile luate vizează doar protejarea animalelor.