Inflația din Grecia a crescut la +2,5% în iulie, +12,3% la alimente
Inflația anuală armonizată la UE a Greciei a crescut la +3,5% în iulie, de la +2,8% în iunie, au arătat datele marți.
Inflația armonizată în UE este un indice de componente care este utilizat în întreaga UE pentru a măsura inflația într-un mod consecvent.
Serviciul oficial de statistică ELSTAT a raportat, de asemenea, că inflația totală a consumatorilor în iulie a crescut la +2,5% de la +1,8%, revizuită în scădere, în iunie.
Inflația a fost de 2,5% în iulie 2023, comparativ cu 1,8% luna precedentă, conform datelor ELSTAT, cu toate acestea inflația alimentară a crescut la 12,3%.
RAPORT ELSTAT IULIE 2023
Din compararea IPC General al lunii iulie 2023 cu Indicele corespunzător din iulie 2022, s-a înregistrat o creștere de 2,5% față de o creștere de 11,6% care a avut loc în comparația corespunzătoare a anului 2022 cu 2021.
IPC general pe parcursul lunii iulie 2023, comparativ cu iunie 2023, a înregistrat o scădere de 1,1%, față de o scădere de 1,8% care a avut loc în comparația corespunzătoare a anului precedent.
IPC mediu pentru cele douăsprezece luni august 2022 – iulie 2023, comparativ cu Indicele corespunzător pentru cele douăsprezece luni august 2021 – iulie 2022, a înregistrat o creștere de 6,2% față de o creștere de 7,1% înregistrată în comparația corespunzătoare a douăsprezece luni august 2021 – iulie 2022 cu douăsprezece luni august 2020 – iulie 2021.
IPC mediu pentru cele douăsprezece luni august 2022 – iulie 2023, comparativ cu Indicele corespunzător pentru cele douăsprezece luni august 2021 – iulie 2022, a înregistrat o creștere de 6,2% față de o creștere de 7,1% înregistrată în comparația corespunzătoare a douăsprezece luni august 2021 – iulie 2022 cu douăsprezece luni august 2020 – iulie 2021.
Creșterea IPC general cu 2,5% în iulie 2023, față de indicele corespunzător din iulie 2022, a venit în principal din modificările următoarelor grupe de bunuri și servicii :
1. Din creșterile indicatorilor prin:
12,3% in grupa Alimente si bauturi nealcoolice , datorate in principal cresterilor de pret la: paine si cereale, carne (general), peste (general), lactate si oua, uleiuri si grasimi, fructe (general), legume (general) , ciocolata cu zahar-dulciuri-inghetata, alte alimente, cafea-cacao-ceai, apa minerala-bauturi racoritoare-sucuri de fructe.
3,4% în grupa Băuturi alcoolice și tutun, datorită în principal creșterii prețurilor la băuturile alcoolice (neservite).
5,2% în grupa Îmbrăcăminte și încălțăminte, din cauza creșterilor de preț la îmbrăcăminte și încălțăminte.
6,4% în grupa Bunuri de folosință îndelungată-Bunuri și servicii de uz casnic, ca urmare a creșterilor de preț în principal la: aparate și reparații de uz casnic, sticlă-vesela și articole de uz casnic, bunuri de uz casnic, servicii casnice.
7,8% în grupa Sănătate, în principal din cauza creșterilor de preț la: produse farmaceutice, servicii medico-stomatologice și paramedicale, îngrijiri spitalicești.
3,5% în grupa Agrement-Activități culturale, în principal din cauza creșterilor de preț la: bunuri de petrecere a timpului liber și culturale durabile, obiecte mici de agrement-flori-animale de companie, cinematografe-teatre, pachete turistice.
2,2% în grupa Învățământ, în principal din cauza creșterilor de preț la: taxele de învățământ primar, taxele de învățământ secundar
6,2% în grupul Hoteluri-Cafenele-Restaurante, în principal datorită creșterii prețurilor în restaurante-patiserii cafenele-cantine.
3,6% în grupa Alte bunuri și servicii, datorată în principal creșterilor de preț în: saloane de coafură și magazine de îngrijire personală, alte articole de îngrijire personală, alte articole personale, prime de asigurări de sănătate, prime de asigurare auto.
Din reducerea indicelui cu:
11,8% in grupa Locuinte, in principal datorita scaderii preturilor la: energie electrica, gaze naturale, pacura. O parte din această scădere a fost compensată de creșterea prețurilor în principal la: chiriile locuințelor, repararea și întreținerea locuințelor, servicii utilitare, GPL, combustibili solizi.
3,7% în grupul Transporturi, în principal datorită scăderii prețurilor la carburanți și lubrifianți.
O parte din această scădere a fost compensată de creșterile de preț, în principal la: mașini noi, mașini uzate, mopede, motociclete, piese și accesorii auto, întreținere și reparare echipamente de transport personal, bilete de pasageri.
2,8% în grupul Comunicații, în principal datorită scăderii prețurilor la serviciile de telefonie.