Guvernul Greciei adoptă măsuri urgente pentru zonele forestiere Evros și Muntele Parnitha după incendiile devastatoare

Ca răspuns la incendiile forestiere care au distrus aceste zone timp de aproape două săptămâni, Guvernul Greciei a decis să ia măsuri imediate pentru a face față situației. Regiunea Evros, situată în nord-estul țării, precum și Muntele Parnitha, aflat în nord-vestul Atenei, au fost grav afectate de incendii.

Printre acțiunile luate se numără angajamentul de a reîmpăduri toate suprafețele afectate de incendii, precum și de a implementa măsuri de prevenire a eroziunii și inundațiilor. Pentru a susține fauna sălbatică, hrana și apa vor fi lăsate în zonele forestiere în următoarea perioadă.

O prioritate importantă este curățarea pâraielor din zonele afectate, o responsabilitate care revine autorităților regionale.

Aceste măsuri au fost stabilite în cadrul unei întâlniri care a avut loc marți, sub conducerea premierului Kyriakos Mitsotakis, și la care au participat mai mulți miniștri.

Potrivit surselor guvernamentale, pentru punerea în practică a acestor proiecte, va fi activată noua instituție numită „sponsorii de restaurare”, cu sprijinul cooperativelor forestiere.

Deoarece furtunile și, implicit, inundațiile s-au înmulțit în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, este crucial să se efectueze lucrări de control al eroziunii și inundațiilor. Acest lucru va ajuta la protejarea zonelor vulnerabile.

În concret, planurile vizează executarea lucrărilor de control al eroziunii și inundațiilor, o inițiativă vitală în contextul creșterii numărului de furtuni și inundații cauzate de criza climatică.

Conform informațiilor furnizate presei de către surse guvernamentale, lemnele rezultate în urma arderii copacilor vor fi valorificate pentru diverse scopuri tehnice. În plus, curățarea pâraielor va fi responsabilitatea regiunilor locale. De asemenea, există planuri pentru construirea de diguri din beton în cursurile de apă, pentru a încetini fluxul și a captura detritusul.

Profesorul Efthymios Lekkas, specialist în managementul dezastrelor naturale la Universitatea din Atena, a subliniat că aceste proiecte trebuie abordate dintr-o perspectivă științifică, nu politică, atunci când a fost întrebat despre subiectul într-un interviu pentru postul de televiziune ERT.

Este important să evidențiem că toate măsurile adoptate de Guvernul Noii Democrații, inclusiv reîmpădurirea, atribuirea contractelor pentru refacerea și gestionarea terenurilor forestiere către persoane fizice, proiectele de combatere a inundațiilor și eroziunii și compensarea persoanelor afectate de incendii, sunt deja în vigoare în cadrul instituțional, începând cu incendiile din insula Evia în 2021.

Share the news with your friends