Guvernul grec anunță noi măsuri de sprijin pentru proaspeții părinți, având în vedere creșterea costului vieții

Într-un pas către îmbunătățirea stabilității familiilor și reducerea poverii financiare asupra acestora, guvernul elen a anunțat un set de măsuri eficiente pentru a sprijini noii părinți care se confruntă cu provocări tot mai mari ca urmare a creșterii costurilor vieții.

Acest anunț a venit în cadrul unei conferințe de presă susținute de ministrul Economiei și Finanțelor, Kostis Hatzidakis, și de ministrul Coeziunii Sociale și Familiei, Sofia Zacharaki.

În detaliile acestor măsuri, Zacharaki a confirmat că guvernul a decis să mărească sprijinul financiar în mod ordonat, întrucât subvențiile vor crește între 400 și 1.500 de euro. Această creștere va include o repartizare echitabilă, întrucât prestația pentru primul copil se va ridica la 2.400 de euro, cu o creștere de 400 de euro.

Pentru al doilea copil, beneficiul va ajunge la 2.700 de euro, cu o majorare de până la 700 de euro. Pentru al treilea copil, alocația va crește la 3.000 de euro, cu o creștere de 1.000 de euro. Pentru familiile cu peste patru copii, subvenția va fi stabilită la 3.500 de euro, cu o majorare de 1.500 de euro.

Aceste măsuri se încadrează în cadrul eforturilor guvernului de a oferi un sprijin cuprinzător, întrucât subvențiile vor fi plătite retroactiv și vor include copiii născuți în 2023, urmând a fi acordate în aprilie în două tranșe.

Hatzidakis a explicat că acești pași nu se vor limita la creșterea subvențiilor, ci vor include și o creștere a indemnizației de maternitate și ajustarea criteriilor de venit din indemnizația de încălzire la 5.000 de euro per copil. Această mișcare vine alături de introducerea tarifului social de energie electrică pentru copii și de restructurarea alocației pentru copii pentru sectorul public cu o creștere cu 20 la sută pentru primul copil și cu 50 la sută pentru al doilea copil în continuare.

Prin aceste măsuri, guvernul își reflectă angajamentul de a sprijini familiile și de a îmbunătăți calitatea vieții noilor părinți și își sporește rolul vital în realizarea dezvoltării durabile.