Transformări radicale în sistemul judiciar: Guvernul grec anunță reforme importante pentru a consolida justiția și a accelera procesele judiciare

Într-un pas ambițios spre obținerea legitimității și întărirea sistemului judiciar, guvernul a introdus o varietate de măsuri legislative pentru reformarea sistemului penal și judiciar al țării. Aceste reforme urmăresc accelerarea proceselor judiciare și sporirea supravegherii infracțiunilor de interes deosebit.

Proiectul de lege abordează mai multe aspecte, inclusiv accelerarea proceselor penale și creșterea pedepselor pentru infracțiuni grave precum accidentele rutiere mortale și incendiile forestiere. Această schimbare reflectă voința guvernului de a pune capăt impunității și de a spori sentimentul de responsabilitate.

Potrivit ministrului Justiției, Giorgos Floridis, proiectul intenționează să stabilească pedepse mai mari pentru o varietate de infracțiuni, pedepsele crescând de la 15 la 20 de ani pentru infracțiuni grave. Cei care comit incendiu sunt de așteptat să fie pedepsiți cu pedepse dure de până la închisoare pe viață și pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru cazuri de neglijență.

Reformele includ, de asemenea, simplificarea procedurilor judiciare și reducerea întârzierilor în procese, deoarece toate infracțiunile vor fi judecate de un singur judecător în loc de instanțe mici formate din trei judecători.

Aceste reforme radicale se încadrează în cadrul eforturilor guvernului de a construi un sistem judiciar mai eficient și mai transparent, care să realizeze justiție și să asigure o mai bună protecție cetățenilor.