Un studiu dezvăluie efectul „terifiant” al Corona asupra creierului și memoriei

Un studiu dezvăluie efectul

Un studiu de la Universitatea Oxford a concluzionat că coronavirusul poate provoca contracția creierului, poate reduce materia cenușie în zonele care controlează emoțiile și memoria și poate deteriora părțile care controlează simțul mirosului.

Oamenii de știință au spus că efectele au fost observate chiar și la persoanele care nu au fost spitalizate cu boala Covid-19 și că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă efectul poate fi parțial inversat și dacă este persistent pe termen lung.

După cum au spus cercetătorii în studiul lor, publicat luni, „există dovezi puternice de anomalii legate de creier” la pacienții cu COVID-19.

Participanții la cercetare au raportat o „deteriorare a funcțiilor executive” responsabilă de concentrare și organizare, chiar și în cazul bolilor ușoare, cu volumele creierului micșorându-se în medie între 0,2 la sută și două procente.

Studiul, care a fost revizuit de cercetătorii din domeniu și publicat în revista Nature, a examinat modificările din creierul a 785 de participanți cu vârsta cuprinsă între 51 și 81 de ani cărora li s-au scanat de două ori scanările creierului, dintre care 401 au contractat COVID-19 între cele două scanări. Al doilea sondaj a fost realizat după o medie de 141 de zile de la primul.

Studiul a fost realizat atunci când mutația alfa a virusului Corona era răspândită în Marea Britanie și este puțin probabil să includă vreun infectat cu tulpina Delta.

Studiile au concluzionat că unele persoane care au contractat Covid-19 suferă de „ceață pe creier” sau ceață mentală, care include o atenție slabă, concentrare, viteza de procesare a informațiilor și memorie.

Cercetătorii nu au spus dacă vaccinurile împotriva virusului Corona au avut vreun efect asupra acestei chestiuni, dar Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat, luna trecută, că o analiză a 15 studii a constatat că cei care au primit vaccinarea aveau aproape jumătate mai puține șanse să dezvolte lung- simptome pe termen lung ale Covid-19 Comparativ cu non-restaurante.