Poliția greacă a licitat pentru camere corporale pentru a crește transparența și responsabilitatea poliției

Poliția greacă a licitat pentru camere corporale

Poliția greacă (ELAS) urmează să lanseze o licitație pentru furnizarea a 2.400 de camere purtate pe corp către ofițerii de poliție, ca parte a unui efort mai amplu de a crește transparența și responsabilitatea poliției.

Licitația vine la un an și jumătate după ce prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat noua măsură în timpul unei dezbateri parlamentare privind violența poliției, ca răspuns la acuzațiile de folosire a tacticilor dure ale poliției pentru a înăbuși protestele de stradă din mai 2021. ELAS s-a hotărât asupra tehnologiei. Un oficial de la Ministerul Protecției Cetățenilor a spus că specificațiile noilor camere și licitația sunt gata să fie anunțate la sfârșitul acestei luni.

Guvernul a alocat aproape 10 milioane de euro pentru proiect din bugetul actual și bugetul de anul viitor.

Este de așteptat ca caracteristicile tehnice ale camerelor să fie similare cu cele prezentate în primăvara anului 2021 pentru alte unități de poliție.

Aproximativ 20 de ofițeri din Unitatea de Poliție Moto DRASI și Echipa de Prevenire și Reprimare a Criminalității (OPKE) au fost echipați cu camere în cadrul unui program pilot de testare a eficacității acestora. Acestea sunt activate în timpul operațiunilor poliției sau a oricăror ciocniri cu protestatari, iar filmările sunt trimise la Centrul Unificat de Coordonare al Poliției.

Evaluarea ofițerilor a fost pozitivă, spunând că plângerile false ale cetățenilor cu privire la utilizarea excesivă a forței în timpul arestărilor și procesului au fost reduse, autorii fiind mai ușor de identificat.

Alte 20 de camere de un tip diferit sunt folosite într-un program pilot similar de către ofițerii poliției antirevolte (MAT). Acestea au fost utilizate pentru prima dată în decembrie 2020 în timpul evacuării unei clădiri administrative de la Universitatea Aristotel din Salonic, cu toate acestea, au fost identificate probleme tehnice. Mai exact, lentilele lor nu au putut să se concentreze.

Rusia începe o campanie de recrutare a soldaților obișnuiți din închisori