Oficial.. Grecia intenționează să cumpere o escadrilă de luptători F-35 din Statele Unite

Oficial.. Grecia intenționează să cumpere

Premierul grec a anunțat că țara sa, Grecia, a cerut Statelor Unite printr-o scrisoare să cumpere o escadrilă de avioane de luptă F-35, ca parte a eforturilor țării de a-și consolida capacitățile de apărare pe fondul tensiunilor în curs cu Turcia vecină.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat reporterilor de la Madrid, în timpul summitului NATO, că Grecia intenționează să cumpere o escadrilă de F-35 fabricate de Lockheed Martin, cu o posibilă achiziție a unei a doua escadrile.

Premierul a adăugat: „Parte din această procedură este trimiterea unei scrisori de comandă, ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile”, subliniind că acesta este începutul unui proces lung și că Atena estimează că nu va primi avioanele înainte. 2027 sau 2028.

Oficialii greci au spus că o escadrilă includea 20 de avioane.

Grecia a plasat deja o comandă pentru 24 de avioane de luptă Rafale de fabricație franceză, dintre care șase sunt noi și 18 au servit anterior în Forțele Aeriene Franceze, pe lângă trei fregate franceze.

Relațiile dintre Turcia și Grecia, cei doi vecini și membri vechi NATO, sunt tensionate din cauza unei serii de probleme, inclusiv dispute teritoriale în Marea Egee și drepturile de explorare energetică în estul Mediteranei.

Disputele recente s-au concentrat pe insulele grecești din largul coastei turcești, Ankara acuzând Atena că menține o prezență militară pe insule, încălcând tratatele.

Grecia insistă că acționează conform dreptului internațional și apără insulele de Turcia.

Premierul a anunțat programe pentru șomerii de lungă durată peste 45 de ani