Prim-ministrul grec: Explorările de gaze vor începe din Creta în zilele următoare

Explorările de gaze vor începe din Creta în zilele

ATENA, GRECIA – ExxonMobil se pregătește să demareze un proiect de explorare a gazelor în largul sud-vestului Greciei, a anunțat luni prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, pe fondul tensiunilor dintre Grecia și Turcia privind drepturile maritime și în timp ce Europa caută surse alternative de energie din cauza războiului din Ucraina.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat pentru postul privat Antena TV că gigantul energetic american va începe să foreze „în zilele următoare” la sud-vest de sud-vestul peninsulei Peloponez și Creta.

Mitsotakis a insistat luni că Grecia rămâne angajată pentru o „tranziție rapidă ecologică” și producția de gaze naturale, care ar contribui nu numai la securitatea noastră energetică, ci și la securitatea Europei.

Țările europene se străduiesc să-și înlocuiască dependența anterioară de combustibilii fosili ruși după invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie și deteriorarea ulterioară a conductelor destinate transportului de gaze naturale din Rusia în Germania.

Între timp, Grecia și Turcia sunt în dezacord cu privire la drepturile de foraj offshore în estul Mediteranei, iar forajele turcești la est de Creta în 2020 au dus la creșterea dezvoltării militare și a retoricii ostile.

În interviul său de luni, Mitsotakis a mai spus că Grecia a anulat o licitație în curs de privatizare a portului Alexandroupolis din nord-est. Portul, pe care Atena plănuiește să-l transforme într-un hub energetic pentru a primi mărfuri cu GNL, este situat lângă granița cu Turcia și este, de asemenea, un important centru logistic pentru personalul și echipamentele militare americane desfășurate în Europa de Est.

„Guvernul a decis că Alexandroupolis are în prezent o importanță strategică, geopolitică și energetică pentru țara noastră, astfel încât să rămână în proprietate publică”, a spus Mitsotakis.

Greva generală .. Cum vor funcționa metroul, tramvaiul, autobuzele și taxiurile pe 9 noiembrie