În ciuda tensiunii dintre cei doi vecini, Grecia vrea să mențină deschise canalele de comunicare cu Turcia

Grecia vrea să mențină deschise canalele

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că este important să menținem canalele de comunicare deschise cu Turcia, în ciuda declarațiilor tăioase care au escaladat tensiunile dintre cei doi vecini.

Cei doi aliați NATO diferă pe o serie de probleme, de la granițele maritime și spațiul aerian până la potențialele surse de energie din Marea Mediterană și Ciprul divizat etnic.

Tensiunile au reapărut recent, președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmând că Grecia ar trebui să înceteze să mai înarmeze insulele din Marea Egee, care trebuie demilitarizate în baza tratatelor internaționale. Grecia respinge ceea ce spune Turcia ca fiind lipsit de temei.

Mitsotakis, vorbind în Cipru, a spus că dreptul internațional este de partea Greciei.

„Vom lăsa deoparte orice retorică care se abate de la regulile diplomatice adecvate”, a adăugat el în timpul unei întâlniri cu președintele cipriot Nicos Anastasiades la Nicosia.

„Cred că aceasta este abordarea corectă și că vom reveni rapid la o stare de calm și vom păstra mereu deschise canalele de comunicare. Cred că, chiar și în cele mai dificile momente, aceste canale nu ar trebui niciodată închise.”

Ministerul turc al Apărării a declarat că miniștrii apărării din Turcia și Grecia s-au întâlnit în marja unei întâlniri NATO de la Bruxelles, joi, și au discutat despre continuarea dialogului pentru a atenua tensiunea care a crescut recent.

Mitsotakis a fost în Cipru pentru a participa la conferința RDC de pe insulă.

Cipru a fost divizat în invazia din 1974, după o scurtă lovitură de stat orchestrată de armata care conducea Grecia la acea vreme. Guvernul cipriot grec reprezintă întreaga insulă din Uniunea Europeană, în timp ce o țară cipriotă turcă este situată în nord.

Platforma Power Pass se deschide vineri