Turcia acuză Grecia că și-a încălcat spațiul aerian – cu avioane de vânătoare F-16

Turcia acuză Grecia că și-a încălcat spațiul aerian

Turcia susține că Grecia și-a încălcat spațiul aerian de două ori în această săptămână și că a răspuns la aceste încălcări vineri „pe baza reciprocității și în conformitate cu” regulile de angajare ale forțelor aeriene turce.

Vineri mai devreme, Ministerul grec de Externe a condamnat cu fermitate incursiunea a două avioane de luptă turce la 2,5 mile marine de orașul Alexandroupoli, din nord-estul orașului, numind incidentul o „încălcare fără precedent a suveranității naționale”.

Un F-16 al forțelor aeriene grecești a încălcat, de asemenea, spațiul aerian turc la vest de Gokciada (Emvros) la 16 mai 2022 și la vest de Inez (Tracia de Est) la 17 mai 2022. Forțele aeriene turce au răspuns: Într-o declarație ca răspuns la la o întrebare referitoare la plângerea Greciei, ambasadorul Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, a spus că aceste încălcări provocatoare au avut loc pe 18 mai 2022, pe bază de reciprocitate și în conformitate cu regulile lor de angajare.

Bilgic a acuzat Grecia că încearcă să inducă în eroare opinia publică internațională.

Grecia încearcă din nou să creeze o percepție falsă împotriva [Turciei] în opinia publică internațională, recurgând la tensiunea care a început cu acțiunile sale provocatoare. În acest sens, respingem acuzațiile și acuzațiile complet lipsite de temei împotriva [Turciei] din partea Ministerului Afacerilor Externe elen în declarația sa din 20 mai și condamnăm ferm încălcările grecești ale spațiului nostru aerian.

„Pentru ca astfel de incidente să nu se repete, Grecia trebuie să pună capăt acțiunilor sale provocatoare din Marea Egee și să demonstreze o abordare serioasă și un angajament față de procesul de măsuri de consolidare a încrederii inițiat la nivel bilateral și în NATO, la care Grecia s-a abținut de la a participa pentru o perioadă. an.

O reuniune de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății din cauza „variolei maimuțelor”