Cutremur mortal în Iran: Cel puțin 5 morți, peste 10 replici – Video

Cutremur mortal în Iran

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte douăzeci au fost rănite când un cutremur a lovit sudul Iranului la primele ore ale dimineții, potrivit presei Republicii Islamice.

Tremurul inițial a fost urmat de alți vreo zece, printre care unul care a ajuns la 6,3 grade.

„Cinci persoane au fost ucise din cauza cutremurului (…) și până acum 12 au fost internate în spitale”, a declarat Merdad Hassanzadeh, șeful serviciului de intervenție în caz de urgență din provincia Khormuzgan, mărginită de Golf, pentru televiziunea de stat iraniană. „Eforturile de salvare au fost finalizate și acum distribuim corturi pentru a adăposti temporar” victimele cutremurului, a adăugat el.

Potrivit agenției de știri de stat a Iranului IRNA, două cutremure cu magnitudinea 6,1 și 6,3 au fost înregistrate după ce primul, de 6,1, a nivelat satul Sayeh Khos, lângă coasta Golfului Iranului.

Anterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat că cutremurul inițial a avut o magnitudine de 6,0 și că s-a produs la o adâncime focală mică de doar 10 kilometri. La rândul său, Institutul Seismologic al SUA (USGS) a raportat un cutremur cu magnitudinea de 6,2, cu epicentru la aproximativ 100 km sud-vest de portul Bandar Abbas.
„Toate victimele au fost ucise în primul cutremur, nimeni nu a suferit nimic în următoarele două mari, deoarece oamenii își părăsiseră deja casele”, a declarat pentru IRNA Fouad Murandzadeh, șeful autorităților locale din districtul Bandar Lenge.

Iranul, situat într-o regiune în care plăcile tectonice se intersectează, a suferit mai multe cutremure devastatoare. În 2003, un cutremur cu magnitudinea 6,6 în provincia Kerman a ucis aproximativ 31.000 de oameni și a devastat orașul antic Bam. Cel mai mortal cutremur din istoria Iranului a avut loc în 1990, cu o magnitudine de 7,4 grade și a provocat moartea a 40.000 de oameni în partea de nord a țării.

Bruce Willis: De ce a continuat să lucreze în ciuda faptului că a fost diagnosticat cu afazie