Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși din cauza motivelor de spionaj

Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși

Bulgaria a anunţat marţi că va expulza 70 de membri ai personalului diplomatic rus din motive de spionaj şi a impus un plafon la dimensiunea reprezentării Moscovei pe fondul tensiunilor asupra Ucrainei dintre doi foşti aliaţi apropiaţi.

Mișcarea, anunțată de Ministerul de Externe și de premierul în funcție, a reprezentat cea mai mare expulzare de către Sofia a diplomaților ruși din ultimii ani și a dus la o reducere a dimensiunii prezenței diplomatice a Moscovei în țara balcanică cu mai mult de jumătate.

O sursă anonimă a declarat agenției de presă ruse TASS că Moscova va răspunde. Rusia a oprit gazul către Bulgaria în aprilie din cauza refuzului său de a fi de acord cu mecanismul de plată a rublei, în ciuda dependenței mari de acesta.

Premierul bulgar Kirill Petkov, care și-a pierdut încrederea într-un vot din parlament săptămâna trecută, a declarat: „Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși. Mulți dintre ei lucrau direct în serviciile (de informații), iar rolul lor diplomatic a fost ca o acoperire”.

Decizia reduce prezența diplomatică rusă cu mai mult de jumătate, despre care Petkov a spus că era de 114 la sfârșitul lunii aprilie. Ministerul bulgar de Externe a spus că decizia de a expulza acest număr mare de cadre diplomatice ruse are ca scop reducerea dimensiunii misiunii de la Moscova, la nivelul reprezentanței bulgare la Moscova și să răspundă la ceea ce a descris drept activități incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice. Nu a existat încă un răspuns rusesc la acuzațiile de spionaj.

Evia: un incendiu într-o zonă împădurită din Aleviri, lângă o zonă rezidențială – și o zonă fără electricitate