România și Bulgaria vor deveni părți ale spațiului Schengen pentru călătorii maritime și aeriene începând cu martie 2024 conform unui acord încheiat cu Austria conform anunțului guvernului român.

Premierul român Marcel Tsolaku a exprimat bucuria după 13 ani de așteptare declarând pe Facebook: “După 13 ani România va intra în sfârșit în Schengen! Avem un acord politic în această privință!”

Ministerul de Interne al României a emis un comunicat menționând că cele trei țări au ajuns la un “acord politic” pentru extinderea zonei Schengen la frontierele maritime și aeriene ale României și Bulgariei începând cu martie 2024.

Deschiderea frontierelor terestre va fi discutată în cursul anului viitor.

Austria care a respins anterior admiterea celor două țări în spațiul Schengen cu un an în urmă susține acum ideea unei “Air Schengen” începând cu luna decembrie. Viena s-a declarat pregătită să relaxeze regulile privind traficul aerian pentru Bulgaria și România condiționate de întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene de către Bruxelles.

România și Bulgaria membre ale Uniunii Europene din 2007 nu au fost admit în zona Schengen la sfârșitul anului 2022 unde 400 de milioane de oameni pot călători liber fără controale la frontierele interne.

Austria a respins anterior cele două solicitări exprimând preocupări cu privire la imigrația ilegală disproporționată legată de frontierele externe insuficient securizate ale spațiului Schengen.

Zona de liberă circulație a persoanelor și bunurilor a fost creată în 1985 și include 23 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.