Întâlnirea Mitsotaki-Scholz de la Berlin: concentrare pe economie, imigrație și Orientul Mijlociu

Economia, imigrația, energia, precum și evoluțiile regionale și internaționale din cauza noii crize din Orientul Mijlociu, vor fi pe „agenda” întâlnirii dintre premierul Kyriakos Mitsotakis și cancelarul german Olaf Scholz de la Berlin.

Surse guvernamentale notează că vizita prim-ministrului în capitala Germaniei are loc în timp ce economia Greciei trece într-o altă fază după ce a fost restabilită la gradul investițional, într-un moment în care sa angajat la cea mai mare reducere a datoriilor din lume în 2022.

Realizările menționate mai sus, după cum subliniază aceleași persoane, sunt firești pentru prelungirea relațiilor greco-germane, care de facto au intrat într-o altă fază, întrucât Grecia a lăsat în urmă anii de criză.

În orice caz, se negociază cadrul financiar multianual al UE, în care Grecia solicită mai multe resurse pentru migrație, precum și pentru adaptarea acesteia la schimbările climatice și în special la dezastrele naturale.

O altă problemă aflată în fruntea agendei discuțiilor dintre cei doi lideri este energia, în special Uniunea, întrucât Grecia este un nod energetic în Coridorul Sud-Nord, podul Europei către Orientul Mijlociu și Estul Mediteranei către Ucraina și urmărește să fie un furnizor de securitate energetică în regiunea extinsă.

Evident, imigrația va fi pe agenda discuțiilor, o chestiune despre care Grecia a susținut încă de la început că este europeană și necesită un răspuns european cuprinzător, principala prioritate fiind nevoia de protecție a granițelor.

Mitsotaki și Scholz vor face, de asemenea, schimb de opinii asupra evenimentelor regionale și internaționale, cu accent pe evoluțiile recente din Orientul Mijlociu și Estul Mediteranei, Balcanii de Vest și Ucraina.

Astăzi (luni) după-amiază, premierul se va întâlni cu liderul CDU, Friedrich Mertz. Ulterior, va avea loc o dezbatere publică la Fundația Konrad Adenauer (KAS), prezidată de președintele fundației Norbert Lammert, într-un eveniment intitulat: „Grecia și Europa – Un nou capitol cu ​​prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis”.

În cele din urmă, luni seară, Kyriakos Mitsotakis va participa la cina liderilor (Grecia, Cipru, Austria, Lituania, Belgia și Ungaria) găzduită de Președintele Consiliului European Charles Michel în Cancelaria, în cadrul discuțiilor informale de grup. Împreună cu liderii Uniunii Europene, agenda strategică a Uniunii Europene va fi adoptată în prima jumătate a anului 2024.

După cum subliniază surse guvernamentale, dezbaterea privind agenda strategică a UE a fost deschisă la Consiliul European informal de la Granada și se referă la modalitățile în care UE se va confrunta cu provocările geopolitice, precum și la modul în care își va consolida amprenta geopolitică, adică dezbaterea privind extinderea UE, reziliența și competitivitatea acesteia.

Share the news with your friends