Prețurile imobiliarelor din Grecia au crescut la niveluri record

Potrivit datelor culese de Banca Greciei în primul trimestru al acestui an, cifrele indică o creștere continuă a prețurilor imobiliarelor în toată țara, în special în Atena și Salonic. Creșterea prețurilor la locuințe a depășit constant nivelurile record. Prețurile au crescut cu 14,5% față de an în toată Grecia, cu creșteri mai mari în cele două mari centre urbane de 16,5% în Attica și 16,1% în Salonic.

În alte orașe mari, prețurile au crescut cu 13,1%, în timp ce prețurile în alte regiuni ale țării au crescut și cu 13,1%.

Creșterea prețurilor imobiliarelor în Attica este de așa natură încât creșterea istorică a modificării anuale a prețurilor a fost depășită pentru al doilea trimestru consecutiv. Mai exact, în ultimul trimestru al anului 2022, creșterea anuală a prețurilor a ajuns la 15,2%, cea mai mare din ultimele decenii. În mod similar, creșterea la Salonic a fost de 14,5% în ultimele trei luni ale anului 2022.

În Attica, prețurile au crescut dramatic, ajungând la 68% din primul trimestru din 2017, apropiindu-se semnificativ de vârful pieței imobiliare din 2007. În practică, creșterea prețurilor în Attica este cu mult peste media națională de 49% pentru perioada respectivă. 2017-2023.(Primul trimestru).

Proprietățile nou construite au înregistrat, de asemenea, o creștere de 12,8%, în timp ce proprietățile deținute anterior au înregistrat o creștere de 15,6% în aceeași perioadă din 2022. Banca Greciei a actualizat și cifrele pentru întregul an 2022, înregistrând o creștere de 11,7% față de aceeași perioadă. perioada în 2021, și o creștere cu 7,6% în 2021.

Conform datelor actualizate, creșterea medie a prețurilor la apartamentele mai vechi a fost de 11,3% față de o creștere de 7,2% în 2022, în timp ce creșterea medie a prețului pentru locuințele nou construite a fost de 12,2% în 2022 (de la o creștere de 8,2% în 2021).

Pe lângă cererea internă, creșterea bruscă a prețurilor Attica în primul trimestru al acestui an este în mare parte atribuită faptului că Attica este o țintă majoră pentru investitorii străini.

Anul acesta a fost martorul unei creșteri anormale, mai ales a investițiilor străine prin Programul Golden Visa, din cauza schimbărilor viitoare care vor îngreuna obținerea permisului de ședere.

Investiția minimă pentru achiziționarea de proprietăți în centrul Atenei, suburbiile de nord și de sud, Santorini, Mykonos și municipalitatea Salonic (începând cu 1 august) se va dubla (începând cu 1 august) la 500.000 EUR, determinând o serie de tranzacții care încearcă să obțină permise de ședere înainte ca limita stabilită să fie ridicată.