Sforăit puternic: un sonerie de alarmă pentru o boală foarte gravă

Rezumatul stirilor

Un studiu recent realizat de experții în somn de la Universitatea Flinders a arătat că sforăitul puternic este un indicator grav al problemelor de tensiune arterială, în special în rândul bărbaților de vârstă mijlocie care sunt supraponderali. Studiul a fost publicat în jurnalul npj Digital Medicine și este cel mai mare studiu efectuat până în prezent folosind tehnici de monitorizare a somnului acasă pe termen lung.

Detalii stiri:

Studiul a inclus peste 12.000 de participanți din întreaga lume, cărora li s-au furnizat monitoare de somn care detectează sforăitul și apneea în somn, împreună cu un monitor de tensiune arterială la domiciliu aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Participanții au folosit aceste dispozitive timp de nouă luni.
„Pentru prima dată putem spune în mod obiectiv că există o legătură semnificativă între sforăit și hipertensiune arterială”, a spus dr. Hans Hans, autorul principal al studiului. a adăugat dr. „Am descoperit că 15% dintre toți participanții, majoritatea bărbați supraponderali, au sforăit în medie peste 20% din noapte și că sforăitul zilnic a fost asociat cu o tensiune arterială necontrolată mai mare”, a spus Bastian Lechat, de la Institutul de Cercetare Medicală și de Sănătate Flinders. (FHMRI) și Școala de Medicină și Sănătate Publică”.
Dublați riscul de hipertensiune arterială necontrolată:
Profesorul Danny Eckert, director al Sănătății Somnului la Universitatea Flinders și autorul principal al studiului, a spus că sforăitul zilnic dublează riscul de a dezvolta hipertensiune arterială necontrolată. „Riscul a fost de două ori mai mare la cei care sforăiesc zilnic cu apnee în somn în comparație cu cei care sforăiesc ocazional”, a adăugat el.
Repercusiuni grave asupra sănătății:
Sforăitul nu este doar un semn de avertizare, ci este și un factor de risc pentru hipertensiune arterială prin tulburări de somn. Hipertensiunea arterială poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boli de inimă sau boli de rinichi.
Dr. Eckert a concluzionat, spunând: „Rezultatele studiului deschid calea pentru cercetări suplimentare pentru a stabili dacă intervențiile terapeutice care vizează sforăitul pot reduce hipertensiunea arterială și riscurile asociate acesteia”.