Chiriile pe termen scurt se deplasează dincolo de hoteluri: transformă ele piața de închiriere rezidențială?

Un studiu recent arată că piața de închiriere pe termen scurt înregistrează un succes remarcabil în comparație cu hotelurile tradiționale guvernul adoptând o poziție de așteptare pentru a evalua impacturile potențiale ale noului cadru legislativ asupra acestui sector vital.

Scopul din spatele legislației și impactul acesteia asupra societății

Măsurile legale au ca scop atenuarea efectelor pieței de închiriere pe termen lung, de care suferă mulți în căutarea unor locuințe adecvate și accesibile, fie pentru angajați și public, studenți sau chiar familii. În acest context, indicatorii inițiali indică faptul că unele proprietăți vor reveni pe piața tradițională de închiriere, ceea ce poate spori echilibrul dintre cerere și ofertă.

Impactul noilor restricții și preocupările cetățenilor

La începutul anului au început să se aplice restricții la închirierile pe termen scurt, cu o schimbare radicală a taxelor impuse proprietarilor de pe această piață. Este de așteptat ca această schimbare să aibă ca rezultat retragerea de pe piață a unor proprietăți, ceea ce va spori oferta și va contribui la satisfacerea cererii naționale de locuințe. Această măsură vine în lumina preocupărilor sociale grave, întrucât un sondaj realizat de organizația Pulse a arătat că majoritatea cetățenilor greci își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul închiriilor pe termen scurt asupra structurii urbane și sociale din Atena.

Așteptări și provocări viitoare

Potrivit ministrului adjunct al Finanțelor Harris Theoharis, piața va avea nevoie de timp pentru a absorbi pe deplin noile schimbări, iar guvernul va monitoriza evoluțiile pentru a determina succesul sau eșecul acestor noi politici legislative.

Schimbarea turismului grecesc

Într-un context similar, cifrele recente arată că închirierile pe termen scurt au depășit hotelurile, demonstrând o nouă tendință în turismul grecesc. Potrivit raportului INSETE, numărul sejururilor de închiriere pe termen scurt în Grecia este de 212.199, în timp ce numărul hotelurilor este de doar 10.087.

Concluzii

Este de așteptat ca piața să rămână sub monitorizare atentă în perioada următoare fără intervenții suplimentare, în timp ce cifrele actuale indică faptul că piața de închiriere pe termen scurt este pe cale să devină o opțiune preferată în rândul călătorilor și vizitatorilor din Grecia.