Greciavreme

Grecia.Trei zile de ploaie și furtuni – Temeri de inundații

Se așteaptă o scădere mare a temperaturii – Avertizări de la experți meteo – Hărți care arată traseul vremii nefavorabile

În ultimele trei zile ale lunii august se așteaptă o instabilitate atmosferică în majoritatea zonelor țării cauzată de fenomenul „lacul rece” care aduce furtuni puternice în multe regiuni.

Conform unui raport de la meteo.gr modelele atmosferice de deasupra Mării Mediterane de Est sunt considerate neobișnuite pentru această perioadă a anului deoarece „lacul rece”— o masă de gaze reci relativ separată — afectează regiunea. Se prognozează ploi semnificative în mare parte din Balcani sudul Italiei și Turcia până sâmbătă 31 august 2024.

Raportul subliniază de asemenea că prezența maselor de aer rece deasupra celor calde crează condiții de instabilitate ceea ce crește șansele de furtuni mai ales în zonele continentale după-amiaza. Se preconizează că această instabilitate va continua de joi 29 august cel puțin până sâmbătă 31 august. Potrivit datelor meteo de astăzi (miercuri 28 august) posibilitatea apariției furtunilor cu grindină este mică dar riscul de inundații este ridicat datorită precipitațiilor rapide și numeroaselor descărcări electrice.

Grecia.Trei zile de ploaie și furtuni - Temeri de inundații

 

Grecia.Trei zile de ploaie și furtuni - Temeri de inundații

Temperatura va scădea ușor în zonele continentale menținându-se aproape de valorile normale pentru acest sezon.

Este de remarcat faptul că efectul „lacul rece” duce la condiții meteorologice greu de prezis cu precizie de modelele de prognoză ceea ce creează incertitudini în privința zonelor care vor primi cele mai mari cantități de precipitații.

Într-un comentariu expertul meteorolog și directorul EMY Thodoris Kolidas a explicat că masele de aer rece deasupra celor calde și umede de la sol duc la crearea instabilității.

Într-o postare Kolidas a adăugat „Vremea instabilă din următoarele trei zile se datorează unei mase de aer rece în stratul superior al atmosferei așa cum am raportat de câteva zile. Masele de aer din partea superioară rece vor interacționa cu cele mai calde și mai umede din straturile inferioare.”

Interacțiunea maselor de aer rece din atmosferă superioară cu cele calde și umede din apropierea solului favorizează agitația înaltă a maselor de aer instabile creând nori de dezvoltare verticală (cumulus) care sunt precursori ai norilor de furtună (cumulonimbus-Cb).

Din acest motiv observăm ploi în special în zonele continentale unde se dezvoltă temperaturi ridicate. Acesta este conceptul de „vreme rece la lac” care descrie o zonă rece înconjurată de mase de aer calde.