Alexandroupolis se confruntă cu incendii de trei zile – Eforturi masive pentru a stinge focul în zona Nipsa – Lupta pentru a proteja Drumul Egnatia Odos

În dimineața de luni, în nordul așezării Nipsa din Alexandroupolis, incendiul a luat o amploare considerabilă

Potrivit unui reprezentant al Departamentului de Pompieri intervievat de Open, Yiannis Artophios, “În zonă sunt desfășurate forțe semnificative, aceasta reprezentând cea mai critică parte a frontului alături de partea sudică, deasupra Egnatia Odos. Acolo se concentrează majoritatea mijloacelor aeriene.”

Alexandroupolis se confruntă cu incendii de trei zile - Eforturi masive pentru a stinge focul în zona Nipsa - Lupta pentru a proteja Drumul Egnatia Odos

Concret, în zonă sunt active 10 avioane și 7 elicoptere, inclusiv unul pentru coordonarea aeriană, sprijinite de un contingent de 214 pompieri, 10 unități de infanterie și 59 de vehicule.

“De la început, ne confruntăm cu condiții meteorologice extreme. Focul este dificil din cauza fluxului puternic de aer. Frontul a trecut peste Egnatia Odos, ceea ce a determinat închiderea acestuia, iar acolo se desfășoară operațiuni cruciale.

Alexandroupolis se confruntă cu incendii de trei zile - Eforturi masive pentru a stinge focul în zona Nipsa - Lupta pentru a proteja Drumul Egnatia Odos

Ieri, am avut și incidente în care câțiva colegi au fost prinși într-o unitate zootehnică. Sunt și răniți. Pompierii descriu situația ca și cum am avea un ventilator uriaș care împinge flăcările înainte, generând noi focare și zone incandescente cu care trebuie să facem față.”

“În ultimele două zile, am evacuat deja 13 așezări și am fost implicați într-un efort intens pentru a stăvili incendiul la periferia orașului Alexandroupolis,” a subliniat Artophios.

Incendiul izbucnește pentru a treia zi în Alexandroupoli - Drumul Egnatia este închis

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Pompierilor a precizat că instalațiile de gaze naturale din zonă nu sunt amenințate.

În paralel, bătălia majoră între pompieri și echipajele aeriene pentru a împiedica răspândirea flăcărilor către Drumul Egnatia Odos care leagă Alexandroupolis de Ferron continuă.

play-sharp-fill

Pentru a doua noapte consecutivă la Alexandroupolis, pompierii, voluntarii și localnicii s-au confruntat eroic cu flăcările, luptând pentru a-și proteja proprietățile. Focul arde pe traseul vechiului E.O Alexandroupolis – Feron, care este periodic închis. De asemenea, punctul de trecere a frontierei Ypsalo – Kipi este închis.

Odată cu primele raze ale zorilor, aeronavele au început să survoleze zona, stropind cu apă zonele active ale incendiului. Un nor dens de fum acoperă zona, iar autoritățile sunt adesea nevoite să închidă drumurile.

play-sharp-fill

În zona Monastiraki, conform ERT, se află principala zonă de operațiuni a pompierilor, având sprijinul unor echipe puternice din întreaga Grecie.

Din numărul răniților, cinci au fost transportați la spital cu probleme respiratorii, unul cu o rană la picior în timp ce acționa în zona Agnadia, unul cu o problemă oculară și unul cu o arsură la mână. Potrivit informațiilor ERT, după primul ajutor acordat, răniții se află în afara oricărui pericol.

Pompierii, armata, voluntarii și locuitorii continuă lupta în zonele Nipsa, Dorico și Avada pentru a controla incendiul și a preveni răspândirea sa în Zona Industrială Alexandroupolis.

Într-o zonă mai extinsă, sunt desfășurate 198 de echipaje de pompieri cu 10 echipe de intervenție terestră și 59 de vehicule, susținute periodic de 16 avioane și 7 elicoptere. Forțele armate elene, pompierii voluntari și echipamentele de intervenție ale Armatei Elene și OTA aduc un sprijin vital în această situație dificilă.

Share the news with your friends