Sărbătoarea de 7 Iulie: Cine își serbează astăzi onomastica?

Rezumatul stirilor

Astăzi duminică 7 iulie calendarul ortodox ne amintește de comemorarea Sfântului Kyriaki Magalomartyros o sfântă deosebit de venerată în tradiția creștină. Persoanele care poartă numele Kyriaki Kyriakitsa Kiki Kika Kikitsa Kitsa Korina Domenica Sandy sau Kula își sărbătoresc astăzi onomastica bucurându-se de atenția și urările de bine ale celor dragi.

Detalii stiri:

Sfânta Kyriaki: Povestea unei Mari Mucenițe

Sfânta Kyriaki al cărei nume înseamnă “duminică” în limba greacă s-a născut într-o zi de duminică fiind fiica binecuvântată a cuplului creștin Dorotheos și Eusevia care și-au dorit cu ardoare un copil. Istoria ei este una de curaj și credință neclintită. În timpul persecuțiilor lui Dioclețian în anul 282 d.Hr. părinții ei au fost arestați torturați și decapitați pentru credința lor lăsând-o pe tânăra Kyriaki să își continue drumul credinței într-o lume ostilă.

Condusă în fața guvernatorului Bitiniei Hilarianos Kyriaki a răspuns cu fermitate încercărilor acestuia de a o intimida și corupe. Răspunsul ei plin de înțelepciune și credință a rămas în istorie: „Nici tinereții mele nici frumuseții mele nu dau cea mai mică atenție. Și cele mai strălucitoare dintre lucrurile pământești sunt temporare ca florile și goale ca umbrele. Azi sunt frumoasă mâine o bătrână urâtă. Deci ar trebui să fac din frumusețea mea centrul vieții mele? Totuși am învățat valoarea ei în ridurile care o așteaptă și în mormântul care o cheamă.”

Înfruntând torturile cu o credință de neclintit Kyriaki și-a predat spiritul Domnului înainte ca sabia călăului să-și încheie lucrarea rămânând un simbol etern al devotamentului și curajului creștin.

Astăzi sărbătorim nu doar numele ci și povestea de viață a Sfintei Kyriaki inspirându-ne din puterea și determinarea ei. Tuturor celor care poartă aceste nume le urăm La mulți ani cu sănătate și bucurii nesfârșite!