Ministrul grec al Sănătății impune noi taxe pentru alimentele nesănătoase

Atena, Grecia – Într-o mișcare care vizează îmbunătățirea sănătății publice și creșterea veniturilor statului, ministrul grec al Sănătății, Adonis Georgiadis, a anunțat impunerea unei taxe speciale pentru alimente și băuturi nesănătoase. Această taxă se numește „taxa pe păcat” și include produse care conțin cantități mari de sare și zahăr, precum și alcool și tutun.

„Organizația Mondială a Sănătății a recomandat țărilor să impună o taxă pe produsele nesănătoase. Urmăm această recomandare cu scopul de a reduce consumul acestor bunuri și de a îmbunătăți sănătatea cetățenilor”, a declarat Georgiadis pentru OPEN TV vineri dimineață.

El a adăugat că această taxă nu se va limita doar la produse precum alcoolul și tutunul, ci se va extinde și la alimente celebre din Grecia, cum ar fi „pita gyros”, care ar putea afecta foarte mult grupurile cu cele mai mici venituri din societate.

Alimente - Ministrul grec al Sănătății impune noi taxe pentru alimentele nesănătoase

Site-ul de știri Topontiki.gr a ​​indicat că impunerea acestei taxe ar crește povara financiară asupra familiilor, în special în lumina prețurilor în creștere la alimente și alte produse de necesitate. Site-ul a subliniat că cea mai ieftină mâncare de pe piață este adesea nesănătoasă, ceea ce face ca noua taxă să fie o povară suplimentară pentru cele mai sărace grupuri.

În aceste circumstanțe, apare dezbatere cu privire la cele mai bune modalități de îmbunătățire a sănătății cetățenilor. Sunt cei care cred că campaniile de conștientizare și media sunt cea mai bună soluție în loc să impună sancțiuni financiare. Există, de asemenea, apeluri pentru adoptarea unui model de „stimulente-descurajare” care să includă reducerea taxelor pe fructe și legume și încurajarea consumului acestora în loc să se bazeze doar pe impunerea de taxe pe bunurile nesănătoase.

Acest pas reflectă noua orientare liberală a guvernului elen în domeniul sănătății publice, deoarece se concentrează pe impozitare ca mijloc de schimbare mai degrabă decât pe conștientizare și educație. Rămâne de văzut cum vor afecta aceste politici sănătatea cetățenilor și economia în general.

Cu aceste noi politici, guvernul elen se prezintă cu provocarea de a realiza un echilibru între îmbunătățirea sănătății publice și atenuarea poverilor financiare asupra cetățenilor, mai ales în lumina condițiilor economice dificile prin care trece țara.