Proprietățile vechi sunt în fruntea pieței imobiliare din Grecia. 70% dintre cumpărători preferă casele care au mai mult de 20 de ani

Atena – 10 iunie 2024

Un raport anual emis de rețeaua de 85 de birouri imobiliare a RE/MAX Grecia a dezvăluit că casele de peste 20 de ani primesc un interes semnificativ din partea cumpărătorilor de pe piața imobiliară din Grecia. Potrivit datelor, 70% dintre cumpărători au preferat anul trecut acest tip de proprietate, ceea ce reflectă o tendință către opțiuni rezonabil mai scumpe.

Raportul a arătat că aceste proprietăți atrag cumpărători nu doar datorită prețurilor lor accesibile, ci și datorită posibilității de a le revânzare la prețuri mai mari după renovare.

RE/MAX a explicat că preferința pentru proprietăți mai vechi se datorează și deficitului de proiecte rezidențiale noi, deoarece ultimii cincisprezece ani au fost martorii unui număr limitat de aceste proiecte, cu o disponibilitate mai mică astăzi. Ca rezultat, inventarul mai vechi reprezintă marea majoritate a proprietăților disponibile.

Analiza a indicat că casele cu o vechime mai mare de 20 de ani au fost alegerea preferată pentru 69,5% dintre cumpărători în 2023, în timp ce proprietățile nou construite (până la cinci ani) au reprezentat 15,5% din vânzările totale. Grupele de vârstă mijlocie pentru proprietăți au fost mai puțin atractive pentru cumpărători, 13,2% dintre locuințe preferând locuințe între 11 și 15 ani și doar 1,2% dintre locuințe între 6 și 10 ani.

În regiunea Attica, locuințele vechi care au mai mult de 20 de ani au constituit aproximativ 82,7% din proprietățile vândute, în timp ce procentul proprietăților nou construite (cu o vechime de până la cinci ani) a scăzut la 4% față de 6% în 2022. Salonic, raportul a remarcat o tendință similară, unde proprietățile vechi au reprezentat 79,5% din vânzări, iar proprietățile noi au scăzut la 5,6%, o scădere cu două puncte procentuale față de 2022.

În restul Greciei, procentul cumpărătorilor care au ales proprietăți cu o vechime mai mare de 20 de ani a ajuns la 61,3%, ceea ce reprezintă un procent semnificativ mai mic comparativ cu Attica și Salonic. Cu toate acestea, proprietățile nou construite au fost preferate cu 23%.

În ceea ce privește tipurile de proprietate, proprietățile rezidențiale rămân cele mai populare, locuințele reprezentând 83,7% din vânzările la nivel național, urmate de achizițiile de terenuri cu 12,8%.

un rezumat

Piața imobiliară greacă continuă să prezinte o tendință puternică față de casele mai vechi care pot fi renovate și îmbunătățite în lumina lipsei de noi proiecte rezidențiale. Cu 70% dintre cumpărători preferând proprietăți care au mai mult de 20 de ani, este clar că aceste proprietăți rămân cea mai populară alegere pe piața greacă.