Greciastiri internationale

Îngrijorări internaționale în creștere cu privire la influența turcă în Siria

Guvernele occidentale urmăresc cu îngrijorare expansiunea Turciei în Siria, Statele Unite, Rusia și Iranul retrăgându-se parțial de pe scena siriană. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la impactul potențial asupra echilibrului regional și la consecințele acestuia asupra relațiilor bilaterale dintre țările vecine, în special Grecia.

Grecia este îngrijorată de posibilul impact al intervenției turcești asupra relațiilor bilaterale și de faptul că evoluțiile pot duce la un nou val de migrație. Se estimează că milioane de refugiați sirieni din Turcia și Uniunea Europeană ar putea deveni parte a acestei provocări.

Există și temeri de izbucnirea unui nou război civil din cauza lipsei de consens între grupurile aliate împotriva regimului Bashar al-Assad și a scăderii sprijinului iranian. Se preconizează că acest lucru va duce la o represiune și persecuție sporite, care vor alimenta noi valuri de migrație.

Pe de altă parte, Turcia se confruntă cu provocări interne și externe ca urmare a ambițiilor sale regionale. Încercarea sa de a zdrobi separatiștii kurzi îl poate implica într-un conflict armat mai profund, în timp ce sprijinul său pentru Hay’at Tahrir al-Sham poate duce la ținta acestuia de cei mai extremiști islamiști, ceea ce crește posibilitatea ca valuri teroriste să apară în interiorul țării. .

Mișcările turce ridică, de asemenea, întrebări cu privire la viitorul relațiilor bilaterale cu Grecia. Va lăsa Ankara deoparte problemele comune datorită noilor sale angajamente sau va căuta să rezolve diferențele dintr-o poziție de forță? Într-un scenariu potențial dezastruos, Siria ar putea semna un acord de zonă maritimă cu Turcia, care va crește tensiunile în regiunea de est a Mediteranei.

Grecia este una dintre cele trei țări europene, alături de Italia și România, care menține o ambasadă funcțională la Damasc. Atena își propune să exploateze aceste canale pentru a-și proteja interesele în Siria, inclusiv interesele minorității grecești și ale Bisericii Ortodoxe.